Hamarosan kezdődik az ünnepi könyvhét Szegeden

2016. június 2., csütörtök · Hozzászólok

somogyi_sajttaj14_gsKözel egy hétre ismét megtelik a város szíve a hazai, szegedi és határon túli írók és könyvkiadók sátrával. A téren június 9-én startol a kulturális sokadalom, de a 87. Ünnepi Könyvhét programjai a könyvtárakban már jóval előtte, június 3-án elkezdődnek.
Tovább »

Drámai szerelmek és döntések – Bereményi Géza és Grecsó Krisztián a Somogyiban + FOTÓK

2014. június 15., vasárnap · Hozzászólok

IMG_9817

A 85. Ünnepi Könyvhét kezdőnapján a kortárs magyar irodalom kiemelkedő íróegyéniségei képviseltették magukat az országos és vidéki megnyitó központi helyszínén, Szegeden. A könyvek és az olvasás iránt érdeklődők a Somogyi-könyvtárban többek között Bereményi Gézával és Grecsó Krisztiánnal találkozhattak. Tovább »

Bereményi Géza Szegeden: Ártalmas a túl sok fantázia + FOTÓK

2014. június 13., péntek · Hozzászólok

beremenyi_geza01_ia

A film és a színház is azonos gyökerekből táplálkozik, mindkettő alapja az irodalom – vallja Bereményi Géza, aki Vadnai bébi című kötetét mutatta be a szegedi könyvhét közönségének. Az író szerint a mozgókép elterjedése nem nyomta el az emberek fantáziáját, pusztán átalakította azt – a fantázia helyett amúgy is inkább a racionalitást részesíti előnyben az író. Tovább »

A Szegedi Tudományegyetem is vár a könyvhéten

2014. június 11., szerda · Hozzászólok

A 2014. évi ünnepi könyvhét országos megnyitóját Szegeden, a SZTE központi épülete előtti Dugonics téren tartják június 12-én (csütörtök) 11 órakor. A június 16-án záruló rendezvény-sorozaton közel kétszáz program várja az érdeklődőket. Az idei könyvünnepen kiemelt partner a Szegedi Tudományegyetem: „Ahol tudás és szándék találkozik.” Tovább »

Szeged nyitja idén az országos Ünnepi Könyvhetet

2014. június 5., csütörtök · Egy hozzászólás

konyvhet

Már hetedik éve zsong, zsibog a Dugonics tér, ami közel egy hétre megtelik a hazai és határon túli írók és könyvkiadók sokadalmával. Idén sem lesz ez másként, a Somogyi-könyvtár rendezvénye 182 programmal készül a június 12-én kezdődő kavalkádra.
Tovább »

Egy nap a szegedi írókkal: a Vénusz vonulásától a képregényekig + FOTÓK

2013. június 9., vasárnap · Egy hozzászólás

SZS20130606_hasz_robert_002Szombat délelőtt a korábbi hagyományoknak megfelelően beszélgetést tartottak szegedi írókkal és költőkkel az Ünnepi Könyvhéten – a helyi, illetve helyi kötődésű tollforgatókkal Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke faggatta.
Tovább »

Beszédes István: „Az élő szerző a jó szerző”

2012. június 18., hétfő · Hozzászólok

A vajdasági zEtna a legidősebb magyar nyelvű irodalmi portálok egyike. Alakulása évében, 1999-ben csupán a Magyar Elektronikus Könyvtár tudott maga mögött néhány évet, a többi elektronikus folyóirat mind később jelentkezett a magyar piacon.
Tovább »

Egy éntörténet színterei – Kötések, szakadások á la Füzi + FOTÓK

2012. június 16., szombat · Hozzászólok

Kötések, szakadások címmel jelent meg a Kalligram Kiadó gondozásában Füzi László irodalomtörténész, kritikus, a Forrás főszerkesztőjének, a szegedi bölcsészkar Modern Magyar Irodalmi Tanszéke óraadójának új kötete.
Tovább »

Podmaniczky Szilárd: Négy-ötévente kiégünk, mint a focisták

2012. június 14., csütörtök · Egy hozzászólás

A könyvheti sátrak között megtalálhattuk a Podmaniczky Művészeti Alapítvány standját is. A Szegeden is jól ismert Podmanicky Szilárd író, költő, újságíróval a könyvheti újdonságok mellett terveiről is beszélgettünk.
Tovább »

Bozsik Péter és a globális cefre

2012. június 14., csütörtök · Hozzászólok

A csantavéri Bozsik Péter A pálinka dicsérete és más történetek című novelláskötetét pálinkába fojtott szépirodalomként is olvashatjuk. Úgy is fogalmazhatnánk: sima próza, elég alapos empirikus ismerettel.
Tovább »

Závada: A gondolat önmagában sem lehet unalmas + FOTÓK

2012. június 13., szerda · Egy hozzászólás

Múlt héten még Kiskundorozsmán üdvözölhettük Závada Pál József Attila- és Kossuth-díjas írót – akkor Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar című kötetét mutattákbe. Kedden délután pedig a záruló könyvhét egyik utolsó akkordjaként a Somogyi-könyvtárba is ellátogatott a szerző, ahol portálunknak Szegedhez fűződő érzéseiről is beszélt.
Tovább »

Szántó T. Gábor: Ritka holló az empátia és a kompromisszumkészség

2012. június 8., péntek · 5 hozzászólás

Az együttélés feltétele a sokkal nagyobb önismeret, nagyobb empátia mások szenvedéstörténete iránt, sokkal nagyobb nyitottság. A Közéleti Kávéház és a Szegedi Zsidó Hitközség közös rendezvényén mutatták be Szántó T. Gábor írónak, a Szombat című zsidó kulturális és politikai magazin főszerkesztőjének Édeshármas című regényét, amely a 83. Ünnepi Könyvhétre jelent meg. A szerzővel a hitközség székházának dísztermében rendezett könyvbemutató után beszélgettünk.
Tovább »

Kócos cigánylányból indiai hercegnő

2012. június 6., szerda · 6 hozzászólás

A szegedi Ünnepi Könyvhét egyik felütéseként hétfőn a kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban mutatták be Korniss Péter és Závada Pál Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar című könyvét, melyben a két év óta Szegeden játszó Danis Lídia színművész is vall életéről, pályájáról.
Tovább »

Házhoz szállítja a szegedi írókat a Somogyi + FOTÓK

2012. június 5., kedd · Hozzászólok

Szegedi írók “szállnak ki” lelkes olvasóikhoz a 83. Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek felütéseként a hét elején. A “rajongókkal”, könyv- és irodalombarátokkal való személyes találkozásokon Bene Zoltán, Szilasi László és Veszelka Attila vesznek részt.
Tovább »

Kulturális seregszemle, avagy könyvünnep – nem csak felnőtteknek + FOTÓK

2012. május 31., csütörtök · Egy hozzászólás

Idén a Reök-palota előtti tér lesz az immár 83-dik alkalommal megrendezendő Ünnepi Könyvhét központi helyszíne. Az egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat a felnőtteknek több mint száz, a gyerekeknek pedig a 11. Gyermekkönyv-napok keretében több mint negyven programot kínál 20-nál is több helyszínen.
Tovább »

Böjte Csaba az életünk iránytűjéről – vágy a végtelen iránt

2011. június 7., kedd · 2 hozzászólás

konyvhet_2011-23 Böjte Csaba ferences szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját senkinek sem kell bemutatni. „Próbafúrásként” már Magyarországon is létrehozott napközit. A szegedi könyvhétre legújabb, Iránytű a végtelenhez című könyvével a Lazi Könyvkiadó meghívására érkezett június 2-án.
Tovább »

Grecsó: az irodalom minket „örökít meg”

2011. június 5., vasárnap · Hozzászólok

Megnyitó beszéddel érkezett csütörtökön Grecsó Krisztián József Attila-díjas író a szegedi könyvhétre. „Ünnepelni jöttem, és haza” – utalt a fiatal író arra, hogy egyetemista éveit a Tisza-parti városban töltötte. A megnyitó után a Somogyi-könyvtárban író-olvasó találkozóra várták, melyen előkerült Mellettem elférsz című új regénye is – mi is erről faggattuk.
Tovább »

Szilasi: Madzag az olvasóhoz

2011. június 4., szombat · Hozzászólok

2011-ben a szegedi Év Könyve díjat a Szentek hárfáját jegyző Szilasi László író, a szegedi Régi Magyar Irodalmi Tanszék tanára vehette át a 82. Ünnepi Könyvhét csütörtöki megnyitóján. A díjazottal többek között a családregény aktualitásáról, nemzetről, alkotásról és irodalmi mecenatúráról is beszélgettünk.
Tovább »

„Ünnepelni jöttem, és haza…” – megnyílt a szegedi könyvhét + FOTÓK

2011. június 2., csütörtök · 2 hozzászólás

konyvhet_2011-12 A korábbi évek hagyományaihoz híven csütörtök délután Dugonics téri megnyitóval vette kezdetét a 82. Ünnepi Könyvhét Szegeden. A Gutenberg-galaxis egyhetes ünnepének köszöntőjére idén Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író érkezett.
Tovább »

Az opera visszaépítése? – Juronics a könyvhéten

2010. június 8., kedd · Hozzászólok

„Népszerűnek, de tradicionálisnak is kell lenni!” – mondta a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója, Juronics Tamás a könyvhét alkalmával tartott beszélgetésen. A Dugonics téren összegyűlt érdeklődőknek tartott beszélgetés során elmondta: folyamatos megújulásra van szükség ahhoz, hogy a színházat érdekesnek, szórakoztatónak tudják megtartani az újabb generációk szemében is.
Tovább »

Fejős Éva: Stílusbravúr nélkül, együtt élünk a történettel

2010. június 2., szerda · Hozzászólok

fejos_eva04_gs Író-olvasó találkozóra várták a könyveladási listák élére került Fejős Éva író, újságírót a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termébe, június 1-én, a június 3-ától kezdődő 81. Ünnepi Könyvhét egyik felvezető eseményeként. Az írónővel bestseller-listákról és olvasásról egyaránt beszélgettünk.
Tovább »

Több mint 110 programmal jön a szegedi könyvünnep + HANG

2010. május 27., csütörtök · Egy hozzászólás

konyvhet_sajto_it Harmadik éve koordinálja a szegedi Somogyi-könyvtár az ünnepi könyvhetet a Tisza-parti városban, az író-olvasótalálkozókban, dedikálásokban, könyvbemutatókban bővelkedő 81. könyvünnep június 3-tól 10-ig több mint 110 programmal várja a Gutenberg-galaxis barátait.
Tovább »

Jön a 80. könyvhét – több mint 80 rendezvény Szegeden

2009. május 28., csütörtök · Hozzászólok

konyvhetMásodik éve koordinálja a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az ünnepi könyvhetet, melyre idén június 3. és 12. között kerül sor. Könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, dedikálások, fiatal tehetségek fellépései – dióhéjban ezt kínálja az egyhetes rendezvénysorozat. Tovább »

Az olvasásnak még mindig van jövője

2008. október 18., szombat · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

Szeged kulturális teréből a színház után a Somogyi-könyvtár emelkedett ki azzal, hogy csütörtökön 125 éves fennállását ünnepelhette meg. Az esemény apropóján a nagy múltú intézmény igazgatónőjével, Palánkainé Sebők Zsuzsannával beszélgettünk évfordulóról, tervekről és a jövő generációról.
Tovább »

Mesék a lámpabúra alól

2008. június 16., hétfő · Hozzászólok

Finy Petra: Lámpalány meséi – Történetek rossz alvókról

Fotó: a szerző felvétele

Az idei könyvhétre jelent meg Finy Petra mesekönyve Lámpalány meséi címmel, amelyhez az illusztrációkat Gyöngyösi Adrienn készítette. Az alcímben olvashatjuk a könyv tematikáját: rossz alvókról szól – rossz alvó és jó alvó gyerekeknek egyaránt. A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg, és a szegedi könyvvásáron is kapni lehetett. Tovább »

Könyvnapok, rajzpedagógusok, kibeszélők

2008. június 9., hétfő · Hozzászólok

A meteorológusok ígérete szerint mától rámosolyoghat a nap is a szegedi ünnepi “könyvhét”, esőmentesnek ígérkező második hetére. Végre esernyő nélkül is kisétálhatunk a Dugonics térre, és kezünkbe vehetjük a könyveket. Eddig volt, hogy a sátrak egy része fel sem hajtotta zöld ponyváit. Hiába, a könyv kényes jószág, nem szereti a nedvességet. Több kiállítás is ma nyílik… Lássuk, mi került mai programkínálatunkba!
Tovább »