Közélet

Nemcsak nőket csapott be a szegedi csaló – a négy feljelentő között két férfi is

Nemcsak nőket csapott be a szegedi csaló – a négy feljelentő között két férfi is

2017. május 10., szerda
Nemcsak nőket csapott be a szegedi csaló – a négy feljelentő között két férfi is
pénz_bér_fizetés

Téved, aki azt hiszi, hogy csak egyedülálló nőktől lehet pénzt kicsalni, a megnyerő fellépésű szegedi csaló nemcsak Chovanecz Katát és más hölgyeket ejtett át, hanem középkorú vállalkozókat is lehúzott. Egyiküket 10 millióval, a férfi nemrég tett feljelentést a Szegedi Rendőrkapitányságon, míg Pugner Zoltánnak 4,5 milliója bánta hiszékenységét.

Ahogy

megírtuk

, egy megnyerő fellépésű csaló áldozata lett

Chovanecz Kata

, a gyermekeit egyedül nevelő édesanya esete azonban korántsem egyedi, és nemcsak nőktől csal ki milliókat egy jelenleg Szegeden élő férfi. „Megismertem ezt az embert, kért tőlem kölcsön pénzt, egy csomó cuccot, például utánfutókat, gépeket elvitt tőlem, nagy üzlettel kecsegtetett, csak éppen nem fizetett” – összegezte portálunknak egy vidéki vállalkozó az esetét. Neki összesen 10 milliója bánja, hogy hitt a szegedi csalónak, s nemrég feljelentést is tett a rendőrségen. Az ügy még 2015-ben kezdődött, ám a vállalkozó sokáig bedőlt a hitegetésnek, másrészt külföldön él, mint mondta, nem is volt ideje foglalkozni ezzel. Példaként elmondta, egy esetben azt ajánlotta a csaló, hogy mézre tud vevőt neki, kért is mintát, majd másnap el is ment a termékért, a megkárosított vállalkozóval aláíratott egy papírt, hogy garanciát vállal a mézért, és az ígérte, három napon belül fizet, ám azóta sem adott egyetlen fillért sem, így kénytelen-kelletlen végül ő fizette ki azt. Később esetben pedig azzal jött, hogy egy gépet magas áron tud értékesíteni, tud is rá vevőt, ám ebből sem látott pénzt a vállalkozó. Ez némiképp hasonló, mint Chovanecz Kata esete, neki is egy kihagyhatatlan üzleti ajánlattal jött a csaló, és nő sem látta viszont a több mint 2,6 millió forintját.

becsapott_no002kf

Pugner Zoltán

ügye négy évig húzódott, mire tavaly ősszel első fokú ítélet született. Az ötvenes éveiben járó vállalkozó egy traktorvásárlásra adott 4,5 millió forintot, amiből mindössze 300 ezret látott viszont. „Kórházban voltam Szegeden, az engem kezelő doktornő barátja volt a férfi, bejárt hozzám, udvarias volt, ajándékokat hozott, sokat segített, például átvitt egyik klinikai épületből a másikba vizsgálatokkor, tehát mindent megtett azért, hogy a bizalmamba férkőzzön. Ez volt a beetetés időszaka, de sajnos erre már csak utóbb jöttem rá. Amikor üzleti kapcsolatba kerültünk, akkor ezen előzmények után fel sem merült bennem, hogy ő szélhámos” – mesélte Zoltán. A pénzátadás után a csaló azt ígérte, két héten belül meglesz a traktor, s egy darabig a férfi elmondása szerint mindig hihető indokokkal jött, így eltelt vagy fél év, mire a vállalkozó belátta, hogy mi is a valós helyzet, ezután tett feljelentést. Bár első fokon neki adott igazat a bíróság, a pénzét még nem látta viszont, a másodfokú eljárásról még nem értesítették. Pugner Zoltán portálunknak elmondta, csakis azért vállalja a nyilvánosságot, hogy mások ne járjanak úgy, mint ő, illetve azt is reméli, hogy a csalót elítélik a jelenleg nyomozati szakaszban lévő eljárásban. Chovanecz Kata is ugyanezért vállalta, hogy közösségi oldalán és a médián keresztül egyfajta hadjáratot indít. Ez már neki jóval többe van, mint a tőle kicsalt 2,65 millió forint, hiszen ha kiesik a munkából például a sajtónyilatkoztatok miatt, akkor nem keres, és egyéb költségei is vannak. Megismételte, nem számít arra, hogy visszakapja a pénzét, azért vállalta fel ezt a harcot, hogy mások ne járjanak pórul. Eddig négyen már tettek feljelentést, illetve tanúvallomást a rendőrségen, s összességében több mint 19 millió forint kárról számolnak be, de vannak, akik még gondolkodnak azon a hatóságokhoz forduljanak-e. Ennek oka Kata szerint részben az, hogy az emberek szégyellik, hogy pénzt csaltak ki tőlük, vannak, akiknek elévült az ügye, vagy éppen semmilyen dokumentummal nem rendelkeznek a kölcsönről, és tud olyanokról is, akik jelenleg is mérlegelnek. Mint mondta, aki az élet minden területén nem feddhetetlen, az nem meri vállalni az eljárást, kétszer is meggondolja, hogy mit veszíthet. Kitért arra is, hogy a férfi a családjára és a módszereire való utalással olyan kifejezéseket használt irányába, amely Katában komoly félelmet keltett.

becsapott_no003kf

Amióta az édesanya kiállt a nyilvánosság elé, folyamatosan keresik, segítenek neki a szegediek is, jelentkeznek nála, akik tudnak más károsultakról. „Azért segítenek az emberek, mert azt szeretnék, hogy vége legyen. Nem az én érdemem, hogy folyamatosan bővül a sértetti kör, ez Szeged érdeme. Az itt elő lakosok segítsége nélkül semmire sem mentem volna” – hangsúlyozta Chovanecz Kata. Az ügy fejleménye, hogy időközben a férfi - aki ellen csalás bűntettének gyanújával nyomoz a rendőrség - rágalmazás vétsége miatt feljelentést tett az édesanya ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.