Közélet

Nem lesz sípálya a vértói dombon

Nem lesz sípálya a vértói dombon

2017. április 27., csütörtök
Nem lesz sípálya a vértói dombon
apro-juhasz_verto011kf

A városüzemeltetési bizottság ülésén szó esett épületek védettségéről, a környezetvédelemről, egy pártiroda költözéséről és a közel félmilliárd forintos plusz költséggel befejezett ivóvízminőség-javító projektről.

Közgyűlés előtt a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság is megvitatta a hatáskörébe tartozó kérdéseket. „Nem lesz sípálya a vértói dombon” – mondta

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester. Egyrészt a lakossági ellenállás, másrészt a magas kialakítási költségek miatt döntöttek így.

Szentistványi István

független képviselő, a bizottság alelnöke szerencsés dolognak tartja, hogy nem építik ki, mert egy borsos összegből használható pályára nem lett volna szükség a lakótelep közepén. A bizottság alelnöke a Rigó utcai volt iskolaépület eladásával kapcsolatban arról érdeklődött, hogy miért csak folyamatban van a helyi védelem alá helyezés, s miért nem fejezik be előbb, s adják el ezt követően. Aggódott, hogy esetleg az eladást követően az új tulajdonos felfüggeszti az eljárást, s az értékes épületben kárt okoz. Az alpolgármesterek szerint viszont nincs probléma, s elsősorban a vásárlójelöltek tájékoztatása céljából emelték ezt ki. Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) változása miatt ma már nem dönthet a kérdésről a közgyűlés, ezért nem tudnak lépni a korábbihoz hasonló sebességgel. Az eddigi gyakorlatuk az volt, hogy a saját tulajdonban álló épületeket nem minden esetben helyezték védettség alá, csak tulajdonosváltás előtt. Nem sikerült meggyőznie Nagy Sándornak és

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármesternek sem Szentistványi Istvánt, sem

Rácz Tibort

(Jobbik), akik nemmel voksoltak az előterjesztésre.

varosuzemeltetesi_bizottsag003kf

A Széchenyi tér 15. szám alá (gyakorlatilag a Kiss Menyhért utcába) költözne a Demokratikus Koalíció. A helyiségben korábban egy utazási iroda működött éveken keresztül, ezért Szentistványi szerint inkább piaci alapon kellene kiadni.

Kalmár Gábor

polgármesteri kabinetfőnök megjegyezte, nem volt rá érdeklődő, ezért adnák oda. Pályáznak a helyi közösségi közlekedés támogatására, Nagy Sándor reményei szerint 380-390 millió forintot kapnak erre a célra. Közel 500 millió forint extra költségbe került az ivóvízminőség-javító program befejezése. Az önkormányzat egyelőre pereskedik a kötbérért és a kártérítésért, még nem tudják, hogy a követelt 650 millió forintból mennyit ítél meg a bíróság. A környezetvédelem ügyéről is szó esett. Szentistványi azt gondolja, nem szabad elbagatellizálni a távfűtés hatalmas károsanyag-kibocsátását, a SZETÁV évente 30 millió köbméter földgázt éget el, 59 ezer tonna szmogot, üvegházhatású gázt bocsájt ki. Ezért tartja fontosnak, hogy cél ennek csökkentése. A bizottság tagjai abban egyetértettek, hogy a geotermikus energia használata helyes, s azt a szándékot sem vitatták, hogy ennek elősegítése érdekében lépett az önkormányzat.

varosuzemeltetesi_biz_ules03_gs

A Kálvin téri református templom felújítását ötmillió forinttal segíti a város, a szünidei étkeztetésre viszont a tervezettnél kevesebbet költenek, de ez Szentgyörgyi Pál szerint nem veszélyezteti az ellátást, mert az igénybe vevők számának csökkenése miatt döntöttek így. A tápéi Heller Ödön Művelődési Ház és a Petőfi-telepi Művelődési Ház plusz forrást kap egy-egy fő felvételére. A vadaspark kormánytámogatással megvalósuló fejlesztésére tagi kölcsönt nyújt az önkormányzat. Elvonnak százmillió forintot a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-től, de azonnal vissza is adják támogatás formájában, ezt a lépést a veszteségek elkerülése érdekében hozzák – állítja a gazdasági alpolgármester. Vita alakult ki Szentgyörgyi Pál és Szentistványi István között. Az alpolgármester szerint a baloldali politikus „turnézik”, mert több bizottsági ülést végighallgat, válaszul az ellenzéki képviselő szomorúnak nevezte, hogy már az is zavarja az MSZP-seket, hogy egy városatya tájékozódni próbál ügyekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.