Közélet

Nébih: Minden tavaszi tarló és erdőtűz emberi mulasztás miatt keletkezik

Nébih: Minden tavaszi tarló és erdőtűz emberi mulasztás miatt keletkezik

2017. február 25., szombat
Nébih: Minden tavaszi tarló és erdőtűz emberi mulasztás miatt keletkezik
avartuz_tuzoltok

Alig olvadt el a hó, azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek, több erdő is károsodott. A tüzek lakóházakat, mezőgazdasági ingatlanokat, erdőterületeket veszélyeztettek - közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hideg tél miatt a szokásosnál is nagyobb mennyiségű elhalt biomassza keletkezett, elsősorban a nem művelt területeken. A száraz fűnek elég egy szikra és lángra kap, a kialakuló 1 négyzetméteres vegetációtűz kerülete 100 szorosára, területe 10 000 szeresére képes nőni az első fél óra alatt. A tüzek lángmagassága az 1-2 métert is elérheti. A tavaszi tüzeket elsősorban a gondatlanul, gyújtogatás jelleggel végzett tarlóégetések okozzák, pedig a jogszabály – szabályozott keretek között – már megengedi az irányított égetést. De míg az irányított égetésnél a szakemberek gondosan figyelnek, hogy egyszerre csak kisebb területeket égessenek, és a tüzet eloltsák, a tarlógyújtogatók („gyufával kaszálók”) nem törődnek a következményekkel, a veszélybe kerülő házakkal, erdőkkel, állatokkal, természeti értékekkel. A növényzet kizöldüléséig tartó 2-3 hetes időszakban fokozott óvatossággal kell eljárni, ha a szabadban tüzet használunk. - Ha lehet, a kiskertben inkább komposztáljunk és, ha az önkormányzati rendelet meg is engedi az égetést, azt halasszuk későbbre. - Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyeket használjuk és gondosan oltsuk el a tüzet! - Ne dobja el a csikket, használja a hamutartót! - A tarló, gyep égetését szabályosan végezzük, kérjünk rá engedélyt, készítsük el a szükséges tűzpásztákat - Szeles időben ne gyújtsunk tüzet, mert a lángokat már egy kisebb szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos területekre. A témában további információk olvashatók a NÉBIH FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, az

erdotuz.hu

weboldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.