Közélet

Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület: "Szavazhatunk a szökőkútról"

Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület: "Szavazhatunk a szökőkútról"

2016. május 20., péntek
Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület: "Szavazhatunk a szökőkútról"
mora muzeum

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület a Délmagyarország napilapban 2016. május 13-án megjelent cikkhez kapcsolódóan a következő reakciót tette közzé.

1. Először is számunkra ismeretlen, hogy a tervezésre volt-e kiírva pályázat, ahol az ország bármely tervezője, vagy tervezőiroda részt vehetett volna? 2. A megvalósuló terv alapján elkészülő létesítményt több évtizedig ha szép, ha nem, akkor is el kell viselnünk, s így egyetlen városlakónak sem lehet közömbös a szökőkút esztétikai megjelenése, működtetése nappal és éjjel egyaránt. 3. Értékrendünk szerint ilyen mértékű tervpályázat elbírálását nem a laikus városlakókra kellene bízni, akik a kertépítés és a szökőkút műépítészeti tervezéséhez nem értenek, hanem a nagyvilágból 3 hozzáértő neves tervezőt kellene felkérni, akik nem befolyásolhatók, akik a hírnevükkel és hozzáértésükkel garantáltan tudnák kiválasztani a legjobb pályázatot, amit utána a nagyközönség is véleményezhetne. 4. Nagyon szeglényes az a nézet, hogy a városlakók tudnak dönteni, mint azt tették a villamosok színének kiválasztásakor is. A kettő között óriási a különbség, hiszen ha kék színű lenne a villamos, akkor is kényelmes télen-nyáron egyaránt. Míg a szökőkút megjelenésében nem a szín dominál, hanem az építési és működtetési formák határozzák meg az esztétikai értékét. Ezt tanulni kell, a Műegyetemen a mérnöki diplomáért sok évig kell tanulni é ennek ellenére sem mondhatja el magáról egy építész, hogy ő a világ legjobb szökőkút tervezője. 5. Jó barátságban vagyok a bemutatott tervek tervezőivel, nem ellenük írom e sorokat, hiszen a megrendelő dönti el, hogy mit kér a pénzéért. Így készült el az Árpád téren megvalósult kagyló alakú mélyedés, ami a teret esztétikailag elcsúfította, és óriási baleseti lehetőségek rejlenek benne. 6. A közvéleményt érdekelte volna egy nyilvános tervismertetés, ahol a megrendelő és a tervező bemutatták volna az elképzelésüket, és a jelenlévők kinyilváníthatták volna a véleményüket. 7. A fentiekre szeretnék választ kapni, ezért május 25-én 14 órakor a Móra Ferenc Múzeum előtt sajtótájékoztatót tartunk (eső esetén a Belvárosi híd alatti vendéglátó helynél). Tisztelettel kérem az érintetteket, szíveskedjenek a sajtótájékoztatón megjelenni, ahol lehetőségük lenne arra, hogy a fentiekre vonatkozó észrevételeiket a sajtó előtt kifejtsék. Arra is lehetőség lesz, hogy az érdeklődők véleményüket elmondják.

Vitéz Szilágyi Árpád

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.