Közélet

Kiürítették a nagyfai befogadóállomást

Kiürítették a nagyfai befogadóállomást

2016. május 11., szerda
Kiürítették a nagyfai befogadóállomást
Illegális bevándorlás - A debreceni menekülttábor

Az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkent a nagyfai ideiglenes befogadóállomáson tartózkodók száma, és immár ki is ürítették a tábort – erről tájékoztatta a Belügyminisztérium Algyő nagyközséget. A létesítményhez közeli négy település – Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele – március elején levélben kérte a tábor bezárását a „jelentős közbiztonsági kockázat elkerülése érdekében”.

Az Algyő közigazgatási területén lévő nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárásáról

Lázár János

, Csongrád megye 4-es számú választókörzetének fideszes országgyűlési képviselője beszélt először februárban egy lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt javasolta, hogy Hódmezővásárhellyel, Maroslelével és Makóval közösen kérjék a települések a kormánytól a tábor felszámolását.

Molnár Áron

, Algyő polgármestere február végén

jelentette be

, hogy a nagyközség kezdeményezni fogja a nyitott befogadóállomás megszüntetését, és szólt arról is, hogy egyre több lakossági panasz érkezik a polgármesteri hivatalhoz a bevándorlókkal kapcsolatban.

Az algyői testület rendkívüli ülésén

egyhangúlag támogatták az erről szóló,

Kassné Bakó Ildikó

,

Gonda János

,

Herczeg József

,

Pongrácz Tamás

és

Roczkó András

által jegyzett előterjesztést, majd miután a másik három település képviselő-testülete is állást foglalt a kérdésben

közös nyilatkozatban

fordultak a települések

Orbán Viktor

miniszterelnökhöz és Lázár Jánoshoz. Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele polgármestere a dokumentumban leszögezték, hogy „a jelentős biztonsági kockázatra tekintettel” kérik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által üzemeltetett nagyfai befogadóállomás haladéktalan bezárását. Másrészt úgy értékelték, hogy a határsértések számának növekedése, illetve a migrációs útvonal módosulása indokolja, hogy a kormány megfontolja a magyar-román határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár megépítését. Algyő polgármesterét márciusban arról tájékoztatta

Székely Béla

, a BÁH befogadó állomások igazgatója, hogy a nagyfai telephelyen összesen 58 külföldi tartózkodott március 24-én. Leírta, hogy a külföldiek átlagos tartózkodási ideje az utóbbi időszak tapasztalatai alapján 22 nap, a telephelyen elhelyezett személyek száma folyamatosan csökken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.