Bulvár

Úsznak a jégtáblák a Tiszán + FOTÓK

Úsznak a jégtáblák a Tiszán + FOTÓK

2016. január 4., hétfő
Úsznak a jégtáblák a Tiszán + FOTÓK
jeg13_gs

Cudar hideg köszöntött a dél-alföldi tájakra az elmúlt napokban. A mínusz 5-10 Celsius-fokos hidegben befagytak a szegedi tavak és az állóvizek, ráadásul a Tisza is viszi már a nagyobb jégdarabokat.

Egyelőre nincs rendkívüli jéghelyzet a Tiszán, csak a januárban jellemző parti jég és úszó jégtáblák "zavarják" meg a folyó csendjét. Bármennyire is biztonságosnak tűnik a jég vastagsága, a parti jég és az úgynevezett részleges zajló jég is életveszélyes, rámenni tilos.

Kozák Péter

, az ATIVIZIG igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, a Maros alatti szakaszon is megjelentek már az úszó jégtáblák, melyek 2-8 cm vastagságúak. Ez már a befagyott élővizek második állapota, a harmadik akkor következik be, amikor a jégtáblák összeállnak és beáll a folyó jege. "Ha a folyó mint élővíz befagy, akkor sem alakulhat ki olyan vastag jégpáncél, ami biztonságos lehetőséget nyújtana a sportolásra" - figyelmeztetett az igazgató, hiszen a folyóba áramló termálcsurgók és tisztított vizek miatt a jégpáncél vastagsága kiszámíthatatlan. Utoljára hat évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Maros és a Tisza is teljes szélességében befagyott. Az ATIVIZIG feladata a téli időszakban, hogy felügyelje a folyók állapotát. Ha szükséges, a Szegednél is állomásozó jégtörő hajókkal akadályozzák meg a jégtorlaszok kialakulását, Kozák Péter tájékoztatása szerint erre azonban az utóbbi 10 évben nem volt szükség. Az igazgatóság másik fontos feladata a téli időszakban, hogy felügyelje az úszóműveket, nehogy a jég összeroppantsa a hajótesteket. Szegedi Vízmű Zrt. portálunkhoz eljuttatott közleményében arról tájékoztat, hogy a szegedi tavak, vagyis záportározók, ha be is fagynak, a jég nem egyenletes a vízbefolyások környékén, és a magas partfal mentén. Éppen ezért életveszélyes a jégre merészkedni. A társaság hozzátette, Szegeden nincs kijelölt korcsolyázó hely a tavakon és záportározókon. Kedd reggeltől némi enyhülés következik az időjárásban: a mínusz 5 Celsius-fokot napközben felváltja a plusz 1 Celsius-fok, éjszaka pedig "csupán" mínusz 6 Celsius-fokot mérhetünk.

Csak a hattyúk merészkedhetnek fel a Tisza jegére.http://szegedma.hu/?p=599515

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.