Közélet

Egy keresztény szervezet szerint ugrásszerűen megnőtt a keresztényüldözések száma a világban

Egy keresztény szervezet szerint ugrásszerűen megnőtt a keresztényüldözések száma a világban

2016. január 13., szerda
Egy keresztény szervezet szerint ugrásszerűen megnőtt a keresztényüldözések száma a világban

Ugrásszerűen megnőtt tavaly a keresztényüldözések száma a világban, mindenekelőtt Észak-Koreában, máshol pedig a szélsőséges iszlamizmus miatt - derül ki a hollandiai alapítású Nyitott ajtók elnevezésű evangélikus protestáns szervezetnek a keresztények elleni diszkriminációkról és erőszakos cselekményekről közölt éves jelentéséből.

Az országonként vizsgált adatok szerint legalább 7100 keresztényt öltek meg világszerte 2015-ben "a hitéhez kapcsolódó okok miatt", ami 63 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest. "Ez a szám évről évre nő, rávilágítva arra, hogy a keresztények elleni üldözés növekedőben van a világban" - hívta fel a figyelmet a jelentésben a Nyitott ajtók, amely szerint 2012-ben 1201, 2013-ban 2123, 2014-ben pedig 4344 keresztény embert öltek meg a világban hite miatt. A szervezet jelezte, hogy ezek a számok - a különböző források alapján (internet, sajtó) - csak a bizonyíthatóan keresztényekkel szembeni emberölésekre vonatkoznak, s emiatt a valós helyzetnél kisebb számokat tükröznek. Tavaly csak Nigériában több mint 4 ezer keresztényt öltek meg vallási okokból, mégpedig a Boko Haram dzsihadista szervezet akcióiban, valamint a fulbe etnikai csoporthoz tartozó nomád pásztorok által elkövetett bűncselekményekben. A megtámadott keresztény templomok száma megduplázódott tavaly: míg 2014-ben 1062, 2015-ben már 2406 templom ellen követtek el valamilyen támadást, ezek közül 1500 Kínában található. A Nyitott ajtók 1997 óta állítja össze a keresztények elleni üldözések listáját és annak az ötven országnak a térképét, ahol a katolikus, protestáns vagy ortodox hívők hite a leginkább fenyegetett. A jelentésben nem kizárólag az erőszakos cselekmények, hanem a vallásszabadságot sértő más tettek is szerepelnek, így bebörtönzések, a társadalmi kirekesztés, a mindennapos életben való diszkrimináció és az úgynevezett "diszkrét elnyomás". "A 2015-ös esztendőt az ugrásszerű növekedés éveként említhetjük, mégpedig a dzsihadizmus előretörése miatt" - mondta Michel Varton, a Nyitott ajtók franciaországi igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján. Jóllehet országos lebontásban Észak-Korea áll a keresztényüldözések élén immáron 14. éve, a szélsőséges iszlamizmus az keresztényüldözés elsődleges forrása, amely az ötven besorolt országból 35-ben a jelenség alapvető oka. Annak a nyolc országnak a többségében is, ahol "szélsőséges üldöztetésnek" vannak kitéve a keresztények, ez pedig Irak, Eritrea, Afganisztán, Szíria, Pakisztán, Szomália, Szudán és Irán. Az iszlamista radikalizmus azonban nem az egyetlen tényezője a keresztények üldözésének. Phenjanban, Észak-Korea fővárosában mintegy 300 ezer keresztény csak illegálisan tudja gyakorolni a vallását a Nyitott ajtók szerint, és Eritreában is állami üldözésnek vannak kitéve a keresztények, akiket fémkonténerekbe zárva kényszerítenek a hitük megtagadására. India pedig először került azon húsz ország közé, ahol a legrosszabb a keresztények helyzete, mégpedig a 17. helyre. A Nyitott ajtók szerint a 2014-es - hindu nacionalisták győzelmét hozó - választások óta a világ legnagyobb demokráciájában a hindu vallást a nemzet összefogására használja fel a politika más vallásokkal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.