Közélet

Szegeden járt a Szakképzési Roadshow

Szegeden járt a Szakképzési Roadshow

2015. november 9., hétfő
Szegeden járt a Szakképzési Roadshow
szakkepzesi_roadshow_szeged01

Több mint 50 vállalkozás és szakképző intézmény vett részt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által elnökölt Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) Roadshow-ján Szegeden. Az eseményen amellett, bemutatták a megyei szakképzési koncepciót, a bizottság felmérte a cégek jövőbeni fejlesztési terveit, de arra a kérdésre is megpróbált választ kapni, hogy milyen tendenciákkal számolnak a foglalkoztatásban.

Az első előadást tartó

Erdélyi Margit

, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a szakképzés a duális képzés irányába tolódik el. A diákok tanulószerződéssel, cégeknél, valós munkakörülmények között tanulhatnak szakmát. A gazdasági szereplőknek, az oktatási intézményeknek és a kamarának egyaránt érdeke, hogy minél hatékonyabb oktatást kapjanak a tanulók, akik felkészülten érkezzenek a munkaerőpiacra. Hozzátette: ennek érdekében dolgoznak együtt a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságban. A Szegedi Szakképzési Centrum 10 iskolából áll, ahol igyekeznek sikeres, a munkaerőpiacon keresett szakembereket nevelni. Ezért jövőre már szakközépiskolai és szakgimnáziumi osztályok indulhatnak a köznevelés átalakításának köszönhetően. A szakközépiskolások 5 év után akár már mestervizsgát is tehetnek. A szakgimnáziumban pedig szakmai érettségit szerezhetnek és bizonyos munkakörök betöltésére kapnak képesítést. Emellett lehetőségük lesz továbblépni a felsőoktatásba.

szakkepzesi_roadshow_szeged02

Az elmúlt öt évben az MFKB igyekezett meghatározni a megyei szakképzés irányait és arányait, erről már

Kőkuti Attila

, a szervezet elnöke beszélt, aki egyben a Kamara ipari alelnöke is. Kiemelte: a folyamat során nem mehettek el amellett sem, hogy mely szakmákat ismeri el hatékonyan a munkaerőpiac. Ezzel a szakminisztériumban nemrégiben elfogadott döntést igyekeztek támogatni. A javasolt változtatások a hozzáadott értéket termelő vállalkozások igényein is alapulnak, mivel ezeknek a cégeknek a gazdaságpolitika eredményeképpen várhatóan nőhet a munkaerőigénye. Kőkuti Attila kitért arra is, hogy a vállalatokkal folytatott egyeztetéseken megtudták, hogy dolgozni akaró, a munkája iránt érdeklődő szakmailag alkalmas és felelősségteljes dolgozókat keresnek. A Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Roadshow-jának Szegedi állomásán a gazdaság szereplőinek arra is lehetősége nyílt, hogy elmondhassák véleményüket a szakképzésről. Idén még egy városban tehetik meg ugyanezt: november 24-én Szentesen tartják meg a rendezvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.