Közélet

Sérült kis kalózok foglalták el a Széchenyi teret + FOTÓK

Sérült kis kalózok foglalták el a Széchenyi teret + FOTÓK

2015. április 30., csütörtök
Sérült kis kalózok foglalták el a Széchenyi teret + FOTÓK
kezenfogva_alapitvany02kf

Kalózhajó kötött ki a Széchenyi téren, fedélzetén pedig a sérült gyermekek mindennapjaival ismerkedhettek meg játékos formában egészséges társaik. A több száz iskolás toleranciát, elfogadást tanulhatott a KézenFogva Alapítvány roadshowján, melyet Vadkerti Attila, a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya is népszerűsített.

Csupafül kalóznak megsérült egy csatában a szeme, de a kiéleződött hallásának köszönhetően ő vezetheti csatába a társait, Csupakéz elvesztette a hallását az ágyútűz miatt, de sasszemmel fürkészi az óceánt, Csupaszív pedig a támadás terveiben segíthet sokat annak ellenére, hogy egy cápa leharapta az egyik lábát. A balszerencsés, de színes kalózkompánia történetén keresztül ismerkedhettek meg a szegedi iskolások a fogyatékosság típusaival - csütörtökön a Széchenyi térre is megérkezett a KézenFogva Alapítvány kamionja, amely egy kalózhajóvá alakulva várta az iskolásokat.

A világ álló emberekre van tervezve

"Tizenegy helyszínre látogat el a Fogadd el, fogadj el kampány kamionja, Szeged idén a második állomásunk. Itt is szeretnénk bemutatni a kisebb-nagyobb korosztálynak, hogy a fogyatékos embereket milyen feladatok elé állítják bizonyos hétköznapi helyzetek" - mondta el a portálunknak

Kovács Éva

módszertani vezető. A kamionban és körülötte, a téren is feladatokkal várták a gyerekeket: kerekesszékbe ülve egy akadálypályát kellett teljesíteniük, kirakózhattak és egy óriási társasjátékkal is játszhattak, esélyegyenlőségi kérdésekkel. Találkozhatnak a jelnyelvvel és az autizmus főbb típusairól is beszéltek nekik, az értelmi fogyatékosság nehézségeit pedig úgy árnyalják számukra, hogy egy rendkívül bonyolult mondatot kell elolvasniuk és értelmezniük. A könnyed, játékos feladatokkal a szervezők azt kívánták elérni, hogy a kicsik első találkozása a fogyatékos emberekkel valamilyen pozitív formában történjen meg, és megtanulhassák: nem több, vagy kevesebb, csupán más a fogyatékkal élő emberek élete. "Az egyik feladat során egy ládára kell ülni a gyerekeknek, és anélkül elérni egy magasan lévő tárgyat, hogy felállnának. Persze ezt nem tudják segítség nélkül megvalósítani, mégis nehéz rávezetni őket, hogy egymáshoz forduljanak, mint ahogy nehéz ezt egy kerekesszékesnek is megtenni. A nézőpontjukat szeretnénk megváltoztatni, hogy láthassák: a világ az álló emberekre van tervezve" - tette hozzá Kovács Éva.

Délután Vadkerti Attila, a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya is beszállt egy-egy játékba (Fotónkon is épp egy plüssállatot próbál tapintással felismarni) - a sportoló aktív támogatója a jótékonysági rendezvényeknek, nemrég a gyermekklinika javára gyűjtöttek a csapattal. "A másság elfogadása a megértésnél kezdődik, így gyermekeimnek is igyekeztem megmutatni, hogy a fogyatékossággal élők sem különböznek tőlünk. Korábban a magyar kerekesszékes rögbi válogatott mérkőzéseire is elmentünk a lányommal, hogy láthassa, ők is tudnak teljes életet élni, és a sportban kiteljesedni" - mondta el portálunknak Vadkerti Attila.

Sérült kis kalózok foglalták el a Széchenyi teret - egészséges iskolatársaik pedig toleranciáról és a segítségnyújtásról tanulhattak velük!Cikk: http://szegedma.hu/?p=533139

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.