Közélet

Megkezdődött a vadgesztenyesor mentése Alsóvároson + FOTÓK

Megkezdődött a vadgesztenyesor mentése Alsóvároson + FOTÓK

2014. november 10., hétfő
Megkezdődött a vadgesztenyesor mentése Alsóvároson + FOTÓK
szentharomsag_utca03_gs

Zajlik a városképi jelentőségű Szentháromság utcai vadgesztenyesor megújítására, melyre idén több mint kilencmillió forintot fordítanak.

A közgyűlés döntése alapján a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. megkezdte a Szentháromság utcai gesztenyesor megújításának első ütemének kivitelezését alvállalkozók bevonásával. Idén a tervek szerint a Tisza Lajos körúttól a Vitéz utca közötti szakaszig fognak dolgozni a Szentháromság utcában, oly módon, hogy a fák melletti, gyalogosok által nem használt részeken feltörik a betont, zöld felületeket alakítanak ki, így több vízhez jutnak a majd a fák. A beruházást még az előző önkormányzati ciklusban kezdeményező

Hüvös László

önkormányzati képviselő portálunknak elmondta, a kivitelezés során öntözőberendezés építenek ki, és a hiányzó fákat is pótolják. A közgyűlés KDNP-frakciójának tagja emlékeztetett, 2018 végéig két ütemben újul meg a vadgesztenyesor a Szentháromság utcában, melyre bruttó 50,8 millió forintot fordít a város.

szentharomsag_utca01_gs

Hüvös hangsúlyozta, Szegednek egy olyan értéke a Szentháromság utcai vadgesztenyefasor, amit érdemes gondozni, megőrizni. Végül júniusban a képviselő-testület 28 igen és 1 tartózkodás mellett fogadta el azt a költségvetés-módosítást, ami a hiányzó fák pótlását is tartalmazza.

Ahogy beszámoltunk róla

, több mint ötven fa hiányzik a Szentháromság utcában, melyeket a 2018-ig tartó, több ütemre bontott beruházás keretében pótolnak.

Szabó József Kristóf

okleveles erdőmérnök javaslatát figyelembe véve a meglévő fák mellé pirosvirágú vadgesztenyét is ültetnek majd, az a fajta ugyanis jobban ellenáll az aknázómolynak és jobban tűri a szárazságot is. Az elfogadott ütemterv szerint a megvalósítást öt egymást követő évben, két ütemben végzik, idén ősszel a Tisza Lajos körút és a Vitéz utca közötti szakaszon, 2015-ben a Batthyány utcáig tartó szakaszt, majd 2016-ban a Bécsi körútig tartó rész rekonstrukcióját tartalmazta Hüvös László előterjesztése. A második ütemben pedig a Szivárvány, majd a Rákóczi utcáig valósulhat meg a vadgesztenyesor pótlása. A közgyűlés által elfogadott költségvetési módosítás értelmében ebben az esztendőben 9 millió 250 ezer forintot költenek a munkálatokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.