Közélet

Új vezetővel, átszervezve működik tovább a szegedi Gyermekklinika + FOTÓK

Új vezetővel, átszervezve működik tovább a szegedi Gyermekklinika + FOTÓK

2013. június 28., péntek
Új vezetővel, átszervezve működik tovább a szegedi Gyermekklinika + FOTÓK
gyerekklinika_4_gs

Július elsejétől Bereczki Csaba egyetemi docens vezetésével, és gazdasági nehézségei miatt átszervezve végzi feladatait az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ.

A három-négy megye legsúlyosabb gyermekbetegeit ellátó szegedi Gyermekklinika rendkívül nehéz gazdasági helyzete miatt átszervezésekre kényszerült, melyeket azonban sikerült úgy megvalósítani, hogy az intézmény mindhárom telephelye fennmaradt, és kellett dolgozókat sem elbocsátaniuk - közölte a pénteken délelőtti sajtótájékoztatón

Katona Márta

professzorasszony, megbízott intézetvezető. Hangsúlyozta, a klinikát rendkívül nagy veszteségekkel vették át, melyek mértéke a szegedi egyetemi intézmények között az egyik legnagyobb volt, az ország négy gyermekklinikája közül pedig a szegedi állt a legrosszabbul. A professzorasszony arról is beszélt, fő céljuk az volt, hogy megőrizzék a magas szintű betegellátást és az intézmény stabilitását. Az egyetem vezetőivel egyetértésben döntöttek úgy, hogy az anyagi gondok leküzdésére először a párhuzamosan folyó betegellátásokat szüntetik meg, majd megpróbálják a három telephelyen belül a betegeket úgy átcsoportosítani, ami rezsiköltség szempontjából a leggazdaságosabb, de nem veszélyezteti az ellátást.

Átszervezés a szakmaiság jegyében

Nem szükséges például, a gyerek gasztroenterológia két helyen folyjon, az újszülöttellátás a klinika A és B részlegén is folyik, ennek is elindult az átszervezése egy sikeres pályázat révén: 13 új intenzív ággyal bővül a gyermekklinika, amit a B-részlegről költöztetnek át a közeljövőben - sorolta Katona Márta. A fejlesztés keretében 25 új inkubátor, 10 lélegeztetőgépet, 64 infúziós pumpát szereznek be, valamint a betegek légzését és szívműködését figyelő monitorok is érkeznek. A szakmaiság mindenek felett való érvényesülése motiválta azt a döntést, hogy a gyermek füll-orr-gégészet és a gyermekszemészet a megfelelő szakmai grémium irányítása alá, a Szemészeti és Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikára kerüljön. A szemészet járóbeteg-ellátása május 1-től, a fül-orr-gégészet pedig június 5-től került át a megfelelő klinikákhoz. Katona Márta azt is hozzátette: minden ilyen költözés érdeksérelemmel jár, de rendben megtörténtek az átszervezések.

Előrelépések

Elérhetőségek

A Szemészeti Klinikára bejelentkezés a 62/342-064-es számon lehetséges. A gyermek fül-orr-gégészeti járóbeteg-ellátás részben a régi helyen, a Temesvári körút 35. szám alatt (62/342-023), részben pedig az SZTE Gyermekklinika A-részlegén (62/544-995) történik.
Facskó Andrea, a Szemészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, szakmailag örvendetesnek tartja, hogy klinikájuk láthatja el innentől a gyermekszemészeti feladatokat, ezzel ez a szakellátás visszakerült oda, ahová való. Kifejtette, kényszerhelyzetből kapott helyet annak idején a Temesvári körúti telephelyén ez az ellátás, majd a helyzet hosszabb időre konzerválódott. A professzorasszony úgy fogalmazott, a Szemészeti Klinika „összehúzta magát”, így megoldották, hogy a felnőtt járóbetegektől elkülönítve működhessen a gyerekek ellátása, a rendelőt a Szemészeti Klinika tanterme felől lehet megközelíteni, az ellátás bejelentkezés alapján történik, két szakorvos felváltva hétfőtől csütörtökig, 8-tól 17 óráig rendel, és a régi gyermekszakrendelőből a három asszisztenst is átvették. Az akut ellátás is megoldott, 24 órás állandó ügyeleti szolgálatot tartanak fent, és behívóügyeletesük is van. Rovó László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika intézetvezetője úgy fogalmazott, nagy előrelépés a gyermek fül-orr-gégészet szempontjából az átszervezés a korábbiakhoz képest, nemcsak költség-, hanem szakmailag is hatékonyabb működést tesz majd lehetővé. Hozzáfűzte, éppen most fejeződik be a klinika egyik emeletének rekonstrukciója, ami lehetővé teszi, hogy az európai színvonalat megközelítő ellátásban részesüljenek a betegek. A gyermek fül-orr-gégészet a szakma egyik legnehezebb ága, ezért is fontos, hogy az ellátás nemzetközileg is elismert orvosok kezében legyen. Azt is hozzátette: a klinika újabb épületfejlesztéseket is végrehajt annak érdekében, hogy mind a felnőtt, mind a gyermek ellátást magas színvonalon folyhasson.

Gyereksürgősségi és gyermekmentő

A jelenleg intézetvezető-helyettesi pozíciót betöltő Bereczki Csaba (a képen balra)július 1-től vezeti a klinikát. Hangsúlyozta, nem könnyű feladat átvenni egy ilyen intézet vezetését, melynek mérete – mind a betegek, mind az orvosok számát tekintve – körülbelül akkora, mint a szentesi kórház. A városban a gyermekklinika mindig egy kiemelt intézmény volt, nagy hagyományokat teremtett Boda, Pintér vagy a nemrégiben leköszönt Túri professzor, akik sokat tettek a klinikáért. Ezeket a hagyományokat meg kell őrizni, miközben az új kihívásokra is reagálni kell. A gazdasági nehézségek semmilyen módon nem érinthetik a betegek ellátását. A docens terveiről elmondta, a felnőtt mellett egy gyerek sürgősségi osztályt szeretnének létrehozni, tárgyalásokat folytatnak arról, hogy gyermekmentő települjön Szegedre, illetve alapvető cél, hogy a három telephelyet megtartsák. A gyermekpszichiátria bővítésére is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik rá a drogprevenciótól a mentálhigiénés problémákig. Szintén bővíteni szeretnék a koraszülött-ellátást és a krónikus betegellátást érintő rehabilitációs lehetőségeket is, hiszen a gyerekek minőségi élete azon múlik, hogyan tudják őket visszavezetni a mindennapi életbe – így Bereczki Csaba. „Nagy munka vár ránk az elkövetkező öt évben” – összegzett a docens. Hozzátette: Katona Mártával csak „széket cserélnek”, hiszen intézetvezető helyettesként továbbra is számít a munkájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.