Kultúra

Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emmi

Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emmi

2013. június 24., hétfő
Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emmi

Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

Az Örökmozgó Filmmúzeumban, a IV. Budapesti Cigány Filmfesztivál díjátadó ünnepségén

Langerné Victor Katalin

elmondta: szeretnék, hogy több hasonló rendezvény jöhessen létre és ezek által az országban mindenki megismerhesse a roma kultúrát. Az idei pályázatot "a roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására" írták ki. A pályázat célja - mint a romagov.kormany.hu oldalon olvasható - a kultúrán keresztül a köznapi ember számára is érthető és élvezhető különböző művészeti ágak segítségével erősíteni a másság, az egyediség, jelen esetben a nemzetiséghez tartozás elfogadását és megértését, a különböző kultúrából származó emberek elfogadását. Emellett lehetőséget nyújt a romák számára kulturális örökségük megismerésére, a fiatal nemzedékeknek történő továbbadására. A pályázatok beküldési határideje július 18. A rendelkezésre álló keretösszeg 50 millió forint.

Szőcs Géza

miniszterelnöki főtanácsadó ünnepi köszöntőjében azt mondta: a kormányzat örömére szolgál, hogy felnövekvőben van Magyarországon is egy olyan cigány filmművészet, amely sajátos, autentikus szemléletmódot ad hozzá a nemzeti filmművészethez. Beszélt arról, hogy az elmúlt évszázadokban a cigány zene a magyar zenekultúra részéve vált és reményét fejezte ki, hogy a filmművészet területén is hasonló előtt állunk. A beszédeket követően elismeréseket adott át a nyertes filmek alkotóinak Langerné Victor Katalin, Szőcs Géza és

Bori Edina

, az Országos Roma Önkormányzat elnöki kabinetjének vezetője. A IV. Budapesti Cigány Filmfesztivált május 16. és 19. között tartották. A fesztivál zárónapján a nyerteseknek átadták a Sós Mária-díjakat. Az első helyezett Aaron Yeger Számon kívül maradtak című kanadai dokumentumfilmje, a második Lakatos Róbert Bahrtalo! című alkotása, míg a harmadik helyezett az Illés Márton, Balogh Rodrigó és Maly Róbert által készített Tollfosztás című film lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.