Bulvár

Szabadi Diána, a szegedi siket szépség + FOTÓK

Szabadi Diána, a szegedi siket szépség + FOTÓK

2013. február 24., vasárnap
Szabadi Diána, a szegedi siket szépség + FOTÓK

A siketek magyarországi szépségversenyén, a Miss & Mister Deaf Hungary 2013 elnevezésű megmérettetésen a lányok között a szegedi Szabadi Diána végzett a második helyen, a Facebook-szavazáson pedig az elsőn. Alábbi cikkünkben őszintén mesél gyerekkoráról, a nehézségekről, a sikerekről és a szépségversenyekről.

„Nem szabad csüggedni és feladni, a hallássérültek is ugyanolyan emberek, mint a hallók. Kezdetben persze nehéz és zavaró együtt élni e problémával, de a kitartó munka meghozza a gyümölcsét” – vallja

Szabadi Diána

is. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Magyarországon minden 10. ember hallásproblémával küzd. Dia rendesen hall a készüléke segítségével, még telefonálni is tud. Elmondta, az ilyen versenyek részben azért vannak, hogy felhívják a figyelmet a siketek világára, a létezésükre, és hogy csökkenjen a diszkrimináció a halló és siket emberek közt. Szabadi Diána megméretteti magát olyan szépségversenyen is, ahol halló emberek az ellenfelei. „Születésemtől fogva vagyok hallássérült, édesapámtól örököltem. Kiskoromban nagyon zavart a hallókészülék, mindig kivettem és eldugtam, majd nem mondtam el anyukámnak, hogy hol van. Nagyjából 5 éves korom után kezdtem megszokni” – mesélt gyerekkoráról a Diána. „A családom hetente egyszer elvitt beszédfejlesztésre, így tanultam meg rendesen beszélni. Általános iskolába halló suliba jártam, nagyon nehéz volt, de nem adtam fel! Jártam külön korrepetálásra egy szurdopedagógus – hallássérültek rehabilitációjával, a nyelvi-, kommunikációs készségek fejlesztésével foglalkozik – járt hozzám. Mert igen nagy volt a szókincshiányom, és nem minden szó jelentésével voltam tisztában, bár ez még most is előfordul néha” – emelte ki a fiatal lány, aki elmondta azt is, hogy később a Klúg Péter Iskolában tanult öt évig, számítógép-szerelő és -karbantartóként végzett. „Szerettem oda járni, mindig örömmel mentem suliba. A tanáraim nagyon segítőkészek voltak, sokat foglalkoztak velünk. Még most is sűrűn visszamegyek a suliba, szeretem az iskola rendezvényeit, mint például a farsang, a Katalin-bál stb. Jelenleg a Szent Benedek Iskolába járok, bolti, ruházati eladónak és kereskedelmi vezetőnek tanulok. Nem egyszerű ez sem számomra, de igyekszem” – így Diána, aki modellmunkákat is szokott vállalni, és megfordult már több szépségversenyen is.

„A modellkedést 3-4 éve kezdtem, és a Solphoto-nál vagyok foglalkoztatott modell már 2 éve. Voltam már több divatbemutatón, fellépésen és katalógusfotózáson is. Naptárfotózásra is jelentkeztem már, de arra sajnos még nem válogattak be. Szépségversenyeken hallókkal és hallássérültekkel is megmérettettem már magam, különböző eredményekkel. Tavaly a Miss Brilliance szépségversenyen is indultam, ott ötödik lettem. Már kétszer indultam a Miss & Mister Deaf Hungary 2013 versenyen, és mind a két alkalommal a második helyezést sikerült elérnem, így kijuthattam külföldre, a világversenyre, Németországba is. Idén a Facebook-szavazáson pedig bezsebeltük az első helyet Tóth Lászlóval. 2012-ben egyik nagy álmom teljesült most, hiszen mindig is szerettem volna kijutni Berlinbe, és van egy tervem is: szeretnék úgy kiutazni, hogy megtanulom a nemzetközi jelnyelvet. Jelelni természetesen tudok, de nem nemzetközi szinten, pedig ott mindenki úgy fog ’beszélgetni’.” Szabadi Diána elmondta, hogy tavasszal a Miss Brilliance Silence szépségversenyen is részt vesz, de mint munkatárs. Ez egy szintén hallássérülteknek rendezett verseny, a cél itt is az, hogy bátorítsák a siketeket és nagyothallókat, hogy igenis, ők is szépek, ne szégyelljék, hogy probléma van a hallásukkal. „Együtt dolgozom ezen a Solphoto-val, és zsűritag is leszek ezen az eseményen. Nagyon várom már, és örülök neki, hogy segíthetek a sorstársaimnak a felkészülés során is” – tette hozzá.

Jójárt Dániel

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.