Közélet

NGM: nem puhult fel a Széll Kálmán-terv

NGM: nem puhult fel a Széll Kálmán-terv

2011. június 14., kedd
NGM: nem puhult fel a Széll Kálmán-terv

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint teljesen megfelel a Széll Kálmán-tervben elvárt megtakarításnak az a törvényjavaslat, amely hat hónapban maximálná az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát, és teljesíti azt az elvárást is, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan három hónap alá csökkenjen.

A minisztérium azt követően tájékoztatta erről az MTI-t, hogy

Pintér Sándor

belügyminiszter múlt pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó módosító indítványát, amely az álláskeresési járadék folyósítását 180 napban maximálná. A kormány eredeti terve szerint a jelenlegi 270-ről 90 napra csökkentették volna a folyósítás maximális hosszát. A tárca keddi közleménye szerint a kitűzött céloknak nem mond ellent - sem költségvetési oldalról, sem az ellátás paraméterei szempontjából - az, hogy azok, akik hosszú ideig, - legalább öt évig - folyamatosan legálisan dolgoztak, hosszabb ellátási időre legyenek jogosultak, mint azok, akik mindössze néhány hónap foglalkoztatás után veszítik el az állásukat. A javaslat ezáltal összességében a munka becsületének visszaállítását, a legális munkavégzésre ösztönzést is szolgálja - hangsúlyozza a minisztérium. A belügyminiszter javaslata szerint az álláskeresési járadék összegének felső határa a kötelező legkisebb munkabér 120 százaléka helyett a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz. Az indoklás szerint ennek a megoldásnak az az előnye, hogy jobban igazodik az álláskeresési ellátó rendszer eredeti céljához, miszerint a munkahelyüket önhibájukon kívül elvesztett munkavállalók számára biztosít ellátást addig, amíg munkát nem találnak. Miután a munkavállaló munkaerő-piaci járulékot fizet, ezért jobban különbséget tesz a munkavállalók között abból a szempontból, hogy mennyi jogosultsági idővel rendelkeznek. A minimális jogosultsági idő mértékének felemelése pedig ösztönöz arra, hogy az álláskereső maga is részt vegyen a munkahelykeresésben - olvasható a javaslat indoklásában. Pintér Sándor módosító javaslata szerint részben megszűnik az álláskeresési segély is, így a jövőben csak azok lesznek jogosultak ilyen ellátásra, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évben váltak álláskeresővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.