Közélet

Biztonságosabb úton a Dél-Alföldön

Biztonságosabb úton a Dél-Alföldön

2010. december 8., szerda
Biztonságosabb úton a Dél-Alföldön

Szeged és Baja között teljes egészében megújul az 55-ös számú főút - írja közleményében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Az utat kiszélesítik és növelik a burkolat teherbírását, továbbá kerékpárutat építenek ki. A beruházás előkészítése jó ütemben halad és várhatóan 2012 második negyedévére zárul le. Az előkészítési munkákra több mint 2 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek nagyobb része európai uniós forrás.

Az 55. számú főút Magyarország egyik jelentős, gyűrű irányú úthálózati eleme. Szeged és a Dél-Dunántúl között az egyetlen főút, viszonylag kevés településen halad át. Az útszakaszon jelenleg naponta 6500–6800 jármű közlekedik, köztük 800–1000 tehergépjármű. A beruházás során csaknem a teljes hosszon, több mint 94 kilométeren teljesen felújítják és 11,5 tonna tengelynyomású járművek számára is járhatóvá teszik a főút burkolatát Szeged és Baja között. A kerékpárosokra is gondoltak a tervezés során: a jellemzően óránként 90 kilométeres sebességre tervezett főút mellett párhuzamos kerékpárutat alakítanak ki. A beruházás részeként készülhet majd el az 55. számú főút Mórahalmot elkerülő 7,1 kilométeres szakasza, három új körforgalmú csomóponttal. A tervek szerint az egész szakaszon összesen tizenhárom meglévő csomópontot építenek át, valamint egyes települések határán forgalomcsillapító szigeteket alakítanak ki. A kivitelezés több szakaszban zajlik majd, az előkészítést viszont egyetlen projekt keretében hajtja végre a beruházó NIF Zrt. A munkálatok előkészítése a tervek szerint 2012 második negyedévében zárul le, a kivitelezés pedig várhatóan 2013 végére fejeződik be. „A beruházás nyomán jelentősen nő a főút forgalmi teherbírása” – közölte

Loppert Dániel

, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. Hozzáfűzte: a felújítás után gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés Szeged és Baja között. A teljes beruházás előkészítésére 2,137 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.