Közélet

Szűcs Fehérrel – feketén

Szűcs Fehérrel – feketén

2008. június 6., péntek
Szűcs Fehérrel – feketén

Szegedi kft.-t perel a siklósi pihenőket bontó vállalkozó

Fotó: Gémes Sándor

Szűcs László építési vállalkozó először március 29-én tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor Siklós egyik városrészében megkezdte egy általa épített pihenő bontását tiltakozva amiatt, hogy a fővállalkozó nem fizette ki munkája költségeit. Ugyanezt tette alig egy hónappal később egy másik kerületben is. Szűcs László most Szegedre utazott demonstrálni, hiszen a fővállalkozó egy Tisza-parti székhelyű kft.

A vállalkozó négy turisztikai építmény építőmesteri munkáit végezte el az elmúlt hónapokban, amelyekért 44 millió forintot kellett volna kapnia, de a fővállalkozó csak 22 milliót utalt át, azt is 32 részletben. Szűcs többször felszólította a fővállalkozót tartozása rendezésére, de az erre nem volt hajlandó, mert szerinte alvállalkozója indokolatlanul sokat számolt fel az elvégzett munkáért.

Szűcs László

június 6-án Szegedre utazott, hogy a megbízójának a telephelye előtt demonstráljon transzparenssel a nyakában, melyen többek között a „Átláthatóbb szabályozást!", a „Siklós, ne haragudj!", vagy a „...Tibi nem hazudik" feliratok utaltak problémájára.

Körbetartozások: általános jelenség

Szűcs László nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy első akcióját követően a siklósi önkormányzat közvetítésével - mivel a beruházás pályázati forrás felhasználásával történt - tárgyalóasztalhoz ültek, és a fővállalkozó ígéretet tett tartozása rendezésére. Ennek ismét nem tett eleget, sőt, ügyvédje útján küldött levelében az egyik munkáról azt állította, hogy ő meg sem rendelte. „Ha nem kezdek el bontani, akkor nincs ügy, senki sem figyel föl arra, hogy az országban több száz milliós körbetartozások vannak" - mondta el portálunknak akcióinak okát a vállalkozó. „Mi nem mehetünk el sztrájkolni, ha a jogos bérigényünket követeljük, mert akkor nem lesz munkánk. Megoldás lehetne például, ha a közbeszerzéseknél az átadást-átvételt alvállalkozói nyilatkozatoktól is függővé tennék, így csökkenhetne a körbetartozások mértéke." A személyes követelésével kapcsolatban Szűcs úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb vita közte és

Fehér Tibor

, a szegedi cég vezetője között egy szóbeli megállapodás, melynek értelmében egy burkolati munkát vállalt el, aminek Fehér sokkalta az árát, sőt később, levélben azt közölte, hogy szerződésszerűen a kft. ezt meg sem rendelte. Az ügy már a bíróságon van. Az alvállalkozó hozzátette, hogy ügyvédek támogatásával egy alapítványt szeretnének létrehozni, ami a hasonló helyzetbe került vállalkozóknak nyújtana jogi segítséget.

Másik fél, más értelmezés

Megkérdeztük az ügy másik érintettjét, Fehér Tibort, a fővállalkozó cég ügyvezetőjét, létrejött-e közöttük az a bizonyos szóbeli szerződés. „A vita nem csak a szerződések körül zajlott" - nyilatkozott a cégvezető. „Már a pihenőhely négyzetméterárát is másként értelmezte Szűcs úr, mint én. Ő bruttó négyzetméterre számolt, én pedig csak a hasznos, a nettó négyzetméterért akarok fizetni. Szűcs úrral valóban beszéltünk telefonon, egy esetleges szerződésen kívüli pótmunkáról tárgyaltunk. Megkérdeztem tőle, hogy le tud-e burkolni egy bizonyos felületet, amire ő igennel válaszolt. Erre én kértem tőle árajánlatot. Ezt nem kaptam meg. Legközelebb viszont már úgy jelentkezett, hogy elkészült a munka, majd megállapított nekünk egy elfogadhatatlanul magas árat. Ezután mondtam én, hogy valójában abban a formában meg sem rendeltem a munkát, hiszen nem egyeztünk meg előre konkrét árban." A fővállalkozó elmondta, hogy minden bizonnyal a bíróságon egy független szakértő dönti majd el, hogy mennyit kell fizetnie, és azt az összeget a kft. át is fogja utalni.

Csúszás itt, csúszás ott

A turistapihenők - amiket a szegedi cég építtetett - a Dráva ökoturisztikai fejlesztésének több mint egymilliárd forint értékű, a közelmúltban befejeződött programja keretében készültek el. A projekt arra irányult, hogy a Drávát és környezetét vonzóbbá tegyék az idegenforgalom számára. A Dráva-projektet olyannyira sikeresnek értékelték, hogy a programot ez év februárjában a Dél-Dunántúl turizmusáért 2007 díjjal tüntette ki a Dél-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság. Szűcs László megmutatta portálunknak az egyik tárgyaláson készült jegyzőkönyvet, melyben a fővállalkozó a kifizetési csúszásokkal kapcsolatban hivatkozik a pályázati pénzek késedelmére is. Kérdésünkre azonban Fehér Tibor elmondta, hogy ez az ügy független a központi forrás kifizetésének ütemétől, a teljes összeget egyébként várhatóan két hónapon belül megkapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.