Közélet

Nem képzik megfelelően a szegedi klinika takarítóit

Nem képzik megfelelően a szegedi klinika takarítóit

2017. november 8., szerda
Nem képzik megfelelően a szegedi klinika takarítóit

Közel 1500-an haltak meg kórházi fertőzés következtében az elmúlt évben Magyarországon.

Sok kórházban, többek között a szegedi klinikán is külső cégek végzik a fertőtlenítést. Egy takarító szerint míg szállodai alkalmazottként havonta kaptak tréninget, addig a kórházban akár fél év is eltelhet úgy, hogy egyszer sem tartanak továbbképzést - mondta Nagy Kamilla a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ higiénikus főorvasa a Medicina konferencián. Nagy Kamilla kifejtette, ha valahol ilyen külső szolgáltató végzi a takarítást, akkor minden esetben világossá kell tennie, hogy a cég alkalmazottainak milyen a tudása és képzettségi szintje -

írta meg a Magyar Nemzet

. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos súlyos betegségek esetében kifejezetten csökken a betegek immunitása, így könnyebben fertőződhetnek meg különféle kórokozókkal nem megfelelő takarítás esetén. Ezért fontos, hogy megfelelően fertőtlenítsenek, valamint a pácienseket és a hozzátartozókat is tájékoztassák. Az indokolatlan antibiotikum-használat miatt azonban a kórházi fertőzések szinte elkerülhetetlenek. Nagy Kamilla szerint a betegbiztonságot csak akkor lehet garantálni, ha száz százalékban betartják az intézményekben a fertőzésszabályozás szabályait. Minden beteg esetében, minden helyzetben oda kell figyelnie a dolgozóknak a higiéniára, mindig lehetőséget kell biztosítani a kórházi dolgozóknak, hogy fertőtlenítsék kezüket. A Magyar Nemzet beszámolója szerint tavaly 1481 a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, ebből 174 esetben a fertőzés volt a halál oka, vagy közrejátszott abban. A leggyakrabban húgyúti fertőzásek fordultak elő, amelyek az összes bejelentett fertőzés 28 százalékát tették ki. Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet (Illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.