Világtükör

A nyaralók hozzák-viszik a koronavírust

A nyaralók hozzák-viszik a koronavírust

2020. augusztus 23., vasárnap
A nyaralók hozzák-viszik a koronavírust

A Horvátországból hazatérő osztrákokra például karantén vár hazájukban. Franciaországban az újonnan regisztrált esetek száma ezen a héten minden nap meghaladta a kétezret, ami utoljára április közepén fordult elő.

Éppen ezért lesz kötelező szeptembertől az orrot és a szájat elfedő maszk viselete a franciaországi munkahelyeken. Olaszországban is romlik a helyzet: naponta 400 körüli megbetegedést regisztráltak a héten. Németországban sem lazítanak tovább a korlátozásokon, számos tartományban pénzbüntetés jár a szabályszegőknek.

Megfigyelések szerint Európában a fertőzés elszaporodása összefüggésben áll az utazásokkal, a nyaralók magatartásával, hozzáállásával. Horvátországban például több egymást követő napon is rekordot döntött a megbetegedések száma.

A vírus leginkább a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed a fiatalok körében, akik tovább vihetik a kórokozót akár más országokba is.

Németország két horvát megyét vörös zónává nyilvánított, és Olaszország is szigorított Horvátországgal szemben. A német turisták úgy látják, Horvátországban nem feltétlenül veszik komolyan például a maszkviselést.

Szlovénia is tart a horvátországi megugró esetszámoktól. Azoknak a szlovén állampolgároknak, akik jelenleg a szomszédos országban tartózkodnak, vasárnap éjfélig haza kell térniük.

Az Egyesült Királyság szintén hazarendeli a Horvátországban nyaraló polgárait. Aki nem ért vissza szombat hajnal 4 óráig, karanténra kötelezik.

Az M1 Világ adásában megszólaló brit turisták elmondták, hogy most csak a nyaralással tőrödnek és akkor is maradnak az országban, ha vörös zónába minősíti át a londoni kormány Horvátországot.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: nem szabad enyhíteni a korlátozásokon, a vírus nem válogat akkor sem, ha nyár van, akkor sem, ha nyaralunk.

„A nyugat-balkáni helyzet június eleje óta, amióta az esetek száma növekedni kezdett, aggodalomra ad okot. A nyári időszakban ez a térség egyfajta regionális gócpont lett” –hangsúlyozta Dr. Catherine Smallwood, a WHO sürgősségi tiszti főorvosa.

„Ahogy már annyiszor elmondtuk, ha a lehetőségek és feltételek adottak a vírus terjedésére, akkor az be is következni” – fűzte hozzá.

Hazánkban a legnagyobb veszélyt továbbra is a vírus behurcolása jelenti.

Orbán Viktor miniszterelnökpéntek reggeli rádióinterjújábanazt mondta, a legfontosabb, hogy szeptemberben a hagyományos módon kezdődjön el a tanítás, ezért a határokon ismét szigorításokra van szükség.

Magyarországon már jóval több, mint másfél millióan nyilvánították ki a véleményüket a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről a nemzeti konzultációban.

Úgy látszik ez az egyik legnépszerűbb konzultáció, nem véletlen, hogy a nagy érdeklődés miatt meg is kellett hosszabbítani a visszaküldés határidejét egészen augusztus végéig – hangzott el az adásban.

A kormány a választókat egyrészt arról kérdezi, hogy egyetértenek-e a védekezés eddigi intézkedéseivel vagy szerintük érdemes változtatni. De kíváncsi a kabinet arra is, mit gondolnak a magyarok a 2. számú Soros-tervről, vagyis az Európai Uniót, így hazánkat is az idők végéig adósrabszolgaságba kényszerítő örökjáradék kötvényekről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.