Vélemény

Homeless és Spar – avagy a Sanyi-ügy

Homeless és Spar – avagy a Sanyi-ügy

2010. október 28., csütörtök
Homeless és Spar – avagy a Sanyi-ügy

A minap azon agyaltam, hogy amikor állatokkal méltánytalanul bánnak, mennyire éberek és ugrásra készek az állatvédő szervezetek, már az első halvány híradás után tárcsázzák is a rendőrséget, körmölik a feljelentéseket, periratokat. Ahogy ezen tekert agyam, felvillant… sötétlett egy hiány is: az állatvédők éber, tettre kész akcióhőseihez mérten az embervédők nagyon szerényen csatáznak ám, pedig ha már méltánytalanság megjelenik, akkor ugye csak a teremtés koronáját kellene védeni leginkább.

Persze értem én, hogy mennyire bonyolult rendszer a gondolkodók életközössége, eleve már azt megítélni e humánhangyabolyban, hogy a szabad gondolkodás birtokában mi méltánytalan mi nem az. Ráadásul ez a kétlábú földi lény még közösségekben is él, ahol a többiek, a sokaság megegyezése a döntő, amolyan törvény, szabály, előírás, engedély stb. formájában, amit a három hatalmas séf – a Mr. Törvényhozó, Ms. Igazságszolgáltató és Mr. Végrehajtó – katyvaszt a demokrácia üstjében. Nem könnyű a helyzet, na. Nevezzük a problémát Sanyi-ügynek, ami jelen esetben szimbólum szűk patriarchánkban, és a fönti felvetést hozza le közénk, vetíti a pofánkba, de olyan pofátlanul, hogy felismerjük benne, mennyire rossz úton járunk, vagyis mennyire járunk helyben – az a mozgólépcsős játék, mikor a gyerök visszafelé lépked és röhög, hogy nem halad sehová. Csak most nincs min vigyorogni.

Sanyi egy hajlék nélküli ember, aki az utcán ver tábort ház híján. Egyszer csak besokalltak a házakban élők, mert Sanyi már régen ott volt a szomszédságukban, a pinceablak párkányán ült, és kéregetett néha, ha meg beborozott, akkor hangoskodott is – mondták az első cikkben, amit a lakók bejelentése után írt e problémáról a

napilap

. Csakhogy ez a humanizé nem ment el, ott maradt. És három hónap múlva jött

az újabb cikk

, ami már a probléma megoldását kérdésfelütésekkel teszi hangsúlyossá: meddig üldögélhet Sanyi a sarkon? Aztán megszületett e témában

egy vélemény is

, ahol úgy értékeli a szerző, hogy a szőnyeg alá söprésen kívül nagyon nem történik semmi, és ebben szerintem is igaza van. A koldusok kitiltása a sétálóutcáról épp oly látszatintézkedés, mint azon terve a kormányzatnak, hogy az utcán alvást büntetné. Hát mit csináljon szerencsétlen, leplezze, hogy alszik – mint az USA-ban a zacskóból ivás? Bújjon be egy függöny mögé állva az állomáson? Sanyi, jelentem, elment! Győztek az Alföldi utcaiak. Most a Szentháromságon, a Spar üzlet oldalában húzza meg magát már hetek óta, napközben a padon ül a virágos néni mellett, és eddig normálisan viselkedik, legalább is én naponta járok arra, és vásárolok is ott, s ezt tapasztalom. A vásárlásról jut eszembe: ennek a Sparnak van is mit törlesztenie Szeged népével szemben. Hogy finoman fogalmazzak, a pénztárok működése és a vásárlók száma közti arányt nem mindig találják el az üzletben, a kollégám azt mondta, mikor vásárlás nélkül kifordult a boltból és b…megeket köpködve tért vissza, hogy a sor a Sparban körbeért. Persze lehet, hogy csak vak dühében túlzott, vagy tényleg a farkába harap a kígyó, hiszen minden tiltó, büntető intézkedéssel még nehezebb helyzetbe sodorjuk a fedél nélkülieket, és a probléma nem oldódik meg, csak máshol, másként üt tanyát, ahogy Sanyi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.