Vélemény

Közbiztonság-létbiztonság

Közbiztonság-létbiztonság

2010. március 27., szombat
Közbiztonság-létbiztonság

Nemrégiben fejtegettem ezeken az oldalakon azt, mennyire fontos lesz a civil szféra és a politika együttműködése a jövőben. Hadd említsek most egy példát arra, mennyi terhet vehetnek le a civilek az állam válláról, ha meg van bennük a kellő elszántság, tudás, és persze, ha kapnak egy kis anyagi támogatást is a feladataik ellátásához.

Nemrégiben alakult meg a Szőregi Önvédelmi Egyesület, amely a városrész közbiztonságának javításáért munkálkodik. Ha ilyen önszerveződések támogatják a hivatásos rendőrség munkáját, bizony, van remény arra, hogy a közbiztonság ne csak egy üres kifejezés legyen a vidékünkön. Nem bízhatunk azonban mindent a civilekre. Szükség van a hivatásos rendvédelmi szervek megerősítésére, a rendőrség tekintélyének helyreállítására, a felszereltség és szaktudás javítására. Ha egy létszámában és felkészültségében élenjáró rendőrség ügyel a biztonságunkra, nem erősödnek meg az országban a félkatonai alakulatok. Sajnos a szélsőséges ideológiát valló csoportoktól nem áll távol az önbíráskodás, és az emberek rasszista alapon való megkülönböztetése, így semmiképpen nem bízhatjuk rájuk a biztonságunkat. A magyar rendőrségnek vannak jó hagyományai, jó szakemberei, az állomány döntő többsége tisztességes, becsületes ember, így nincs semmi okunk arra, hogy alternatív szervezetekre bízzuk a feladataik egy részét. Lakótelepi beszélgetéseink során egyértelművé vált számomra: az emberek előtt igenis van tisztessége a rendőri hivatásnak! Magam is meglepődtem azon a bizalmon, amit a személyes eszmecserék során az emberek közvetítettek felém a rendőrséggel kapcsolatban - mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy minél több körzeti megbízott dolgozzon-éljen a lakóközösségek közelében! Választókörzetem szerencsére nem a bűnözés tűzfészke, de itt is vannak besurranásos lopások, rablások, erőszakos bűncselekmények. Szintén a személyes beszélgetések során derült rá fény: a szegediek szerint a közbiztonság és a létbiztonság szorosan összefügg egymással - nagyon sok ugyanis az olyan lopás, ami egyértelműen a szegénységből fakad. Mivel kis értékűek, ügyük el sem jut a nyomozóhatóságokig, de jelzik: minél nagyobb a szükség, minél bizonytalanabb a mindennapi megélhetés - annál sérülékenyebb a magántulajdon szentsége. Segíteni szeretnék ennek a problémának a felszámolásában is - ehhez is kérem a választópolgárok támogatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.