Vélemény

A Mádi-ügy rejtelmei

A Mádi-ügy rejtelmei

2010. február 1., hétfő
A Mádi-ügy rejtelmei

Nem tanácsolom, hogy valaki is belemerüljön az ingatlanadó és a luxusadó közti különbségekbe, mert Nyakó Isván úgyis átértelmezi a valóságot.

Mádi Lászlót, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a Fidesz visszavonta a választási listájáról, mert – magam is keresem a szavakat - rosszul kommunikált a vagyonadó Fidesz számára kényes témájában. Azok után, hogy a Fidesz a vagyonadót teljesen elvetette, és az Alkotmánybíróság a vagyonadó törvénytervezetét az adott tartalmában alkotmányellenesnek találta, Mádi László azt mondta az MTI és a sajtó tudósítása szerint, hogy „az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető”. A Fidesz részéről Navracsics Tibor frakcióvezető és Cser-Palkovics András helyettes szóvivő azt kommunikálta, hogy Mádi "szembement" a párt ingatlanadóval kapcsolatos álláspontjával. Mádi László meg éppen ellenkezőleg, „nagyon sajnálja”, hogy „szavait félreértették, illetve félreértelmezték”. „Én a vagyonadó ellen vagyok" – szögezte le végül közleményében. Kik értették s értelmezték félre Mádit? Az MTI? A sajtó? Navracsics és Cser-Palkovics? Támpontot ad a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ), melynek Vagyonadó-konferenciáján mondotta volt Mádi László, amit mondott. De mit mondott? A MIÉSZ honlapja szerint: „Mádi László elmondta, hogy az Alkotmánybíróság döntését a FIDESZ örömmel fogadta, végre

eltűnt egyszer, s mindenkorra

az elhibázott ötletelés. A résztvevők kérdésére a FIDESZ képviselője jelezte, hogy ahhoz, hogy egy ilyen jellegű adónem

egyáltalán valaha is

szóba kerülhessen, nem havonkénti ötletelés, hanem hosszú évek megalapozott munkája, hosszútávú stratégia lehet szükséges, azonban most annak örülnek, hogy az

adónem

kilőve, és ezt ahogy van, el lehet felejteni”.

(Kiemelés tőlem – L.T.)

Ha a MIÉSZ nem arról tudósít, hogy a Fidesz szerint „bevezethető” a vagyonadó, akkor vajon az MTI miért azzal a címmel látta el saját tudósítását, hogy: „Csak kellő előkészítés után

vezetné be

a Fidesz és a Jobbik az ingatlanadót”?

(Kiemelés tőlem – L.T.)

Bevezetné? A Fidesz? Ezek a szavak arra utalnak, hogy nemcsak Mádi, hanem egyenesen a Fidesz álláspontjáról van szó, és Mádi vagy a Fidesz feltett szándéka a vagyonadó bevezetése, mer nemcsak „bevezethetőnek” tartják, hanem „bevezetnék” is… De hogy jön a képbe a Jobbik? Idézem a Jobbikhoz közelálló Barikád internetes portált: „Nyakó István MSZP-szóvivő a hír megjelenése után sajtótájékoztatón azt mondta: kétszeresen is lebukott a Fidesz, mert kiderült, hogy éppen ők

akarják bevezetni

az ingatlanadót és a

szakpolitikai ügyekben már formálódik egy Fidesz-Jobbik koalíció

. Az említett konferencián ugyanis Mádi mellett Lenhardt Balázs, a Jobbik gazdasági kabinetjének vezetője is arról beszélt:

a Jobbik a következő választási ciklus végére bevezethetőnek tartja az ingatlanadót, de csak az 50 millió forintnál drágább ingatlanokra”

.

(Kiemelés tőlem – L.T.)

Ezek után térjünk vissza a MIÉSZ honlapjára, ahol ugyanis arról olvashatunk, hogy „A Jobbik

nem tervezi ingatlanadó bevezetését

, de a

luxusadó

gondolatát támogatná”. A helyzet tehát az, hogy sem a Fidesz, sem a Jobbik

nem tervezi ingatlanadó bevezetését

, a közszolgálati MTI viszont a tényekkel ellentétesen tálalja a MIÉSZ rendezvényén elhangzottakat, amit az MSZP azon nyomban fel is használ a kampányában. A miérteket illetően Tóth Ákoshoz utalom az olvasókat, aki a Népszabadságban tömören összefoglalja Mádi László bukásának lényegé:

„a Fidesz, megelőzendő az MSZP kampányát”

rúgta ki Mádit, mely kampány

„arra épült volna, hogy lám-lám, a Fidesz megint csak hazudott egy nagyot, és mégiscsak be akarja vezetni az ingatlanadót”

. Ebben bizony van valami, hiszen - lám-lám - az Origó internetes portál is azt a címet adta egyik cikkének, hogy: „A Fidesz és a Jobbik is lát fantáziát az ingatlanadóban”. Az Index legalább óvatosabb volt egy kérdőjel erejéig: „Mégis bevezetné az ingatlanadót a Fidesz?”. Lám-lám, ezek után végül nézzük, mit is ír intellektuális kedvencünk, a MIÉSZ rendezvényére szintén meghívott Szanyi Tibor, aki az utolsó pillanatban lemondta részvételét: „Az pedig elgondolkodtató, hogy ha a saját emberüket azért távolítják el, mert elmondja az igazat, akkor vajon mire számíthat mindenki más a Fidesztől esetleges kormányzásuk alatt. Én úgy gondolom, hogy a Fidesznek nem azért kellett volna kirúgnia Mádi Lászlót, mert kifecsegte a pártja szándékait, hanem azért, mert elment arra a rendezvényre, ahol a Fidesz és a Jobbik szakpolitikája összeért, s ahová én pont azért nem mentem el, mert nem állok szóba semmilyen jobbikossal”. Minthogy igazságot és szándékot sikerült tisztáznunk, halljuk, mi mond az MTI, Nyakó és Szanyi igazságtudatának másik tárgya, a Jobbik. A MIÉSZ honlapja szerint „Lenhardt Balázs a Jobbik képviseletében nagy felütéssel kezdte: Nem sajnálja, hogy Szanyi Tibor nem jött el, hisz ’neki nem is egy ilyen fórumon, hanem a börtönben a helye, az országot tönkretevő társaival egyetemben’”. És a luxusadót azzal indokolta, hogy „botrányos dolog, hogy például Boldvai László szocialista képviselő salgótarjáni kastélyába nem csönget be az adóhatóság, hogy a milliárdos érték milyen adózott jövedelemből épült”. Nem tanácsolom, hogy valaki is belemerüljön az ingatlanadó és a luxusadó közti különbségekbe, mert Nyakó Isván úgyis átértelmezi a valóságot. Az MSZP honlapján nem mindennapi eszmefuttatást olvashatunk tőle: „Mind az Alkotmánybíróság, mind az MSZP keresztülhúzta Orbán Viktor számítását, amikor bejelentettük, hogy ha rajtunk múlik, nem lesz ingatlanadó Magyarországon. Legyen nagyon világos: mi nemet mondunk az ingatlanadóra. Sem ebben a ciklusban, sem a következőben nem vezetjük be. A Fidesz és adóügyi szövetségese, a Jobbik viszont egyetértenek az ingatlanadó bevezethetőségében, és már a technikai részletekről is beszélnek. Mi nem akarunk ingatlanadót, ők igen. Ilyen egyszerű- hangsúlyozta a szóvivő”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.