Vélemény

Pol Pot a képzelet szárnyán

Pol Pot a képzelet szárnyán

2008. június 16., hétfő
Pol Pot a képzelet szárnyán

És képzeljük el, amint a khmer alpolgármester elmegy a rendezvényre, feláll, majd arról beszél, hogy ő még ugyan sohasem hallotta énekelni a nagy művészt, de azért biztosan nagy művész, majd szintén a fiatalságából adódó hebehurgyaságának tudja be, hogy „elfelejtette” elhozni az arany emlékplakettet.

Tételezzük fel, hogy valahol a földkerekségen, talán még a Kambodzsán túli világban is létezik egy közigazgatási terület, melyet nem is olyan régen még a Pol Pot megye névvel illettek. Tegyük fel, hogy ennek a közigazgatási területnek van egy székhelye, melyet még ma is a Pol Pot-fiúk vezetnek. Képzeljük el, hogy ezek a Pol Pot-fiúk arrogánsak, pökhendiek, sőt valójában még Pol Potot sem tisztelik, igaz, a khmer vezető híveire azért szükségük van. De azért a biztonság kedvéért elhelyezik az emlékezés virágait a megyeháza előtt álló szobornál, melyet a Pol Pot-hívek által ötven éve meggyilkolt, de ugyancsak khmer politikusnak emeltek. Mert, mint mondják, végül is ő is khmer volt. Egyszer csak az egyik, különlegesen fiatal Pol Pot-fiú – akit nemes egyszerűséggel, álszerényen csak az alpolgármester címmel ruháznak fel a khmerek – egy közismerten ellenzéki gondolkodású, de azért megbecsült operaénekes 75. születésnapjára kap meghívást, ahol – mert a khmerek azért mindenütt ott vannak – díszbeszédet mondhat a neves művész tiszteletére, sőt a khmerek elismerését is kifejezheti egy arany emlékplakett átadásával. És képzeljük el, amint a khmer alpolgármester elmegy a rendezvényre, feláll, majd arról beszél, hogy ő még ugyan sohasem hallotta énekelni a nagy művészt, de azért biztosan nagy művész, majd szintén a fiatalságából adódó hebehurgyaságának tudja be, hogy „elfelejtette” elhozni az arany emlékplakettet. De azért minden elismerése a nagy művészé. És tételezzük föl, hogy a most már fülig vörös khmer alpolgármester mindezt valójában nem is pökhendiségből és nagyképűségből, hanem egyenesen butaságból vallotta be az ünneplő, és beszédét döbbent csendben hallgató közönségnek. És végül képzeljük el, hogy a másokat nem tisztelő, az említett esettel saját alkalmatlanságukról is bizonyítványt kiállító khmerek is csak megbuknak egyszer. Végül is Pol Pot hatalma sem tartott örökké…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.