Vélemény

Ingyentankönyv és terepjáró

Ingyentankönyv és terepjáró

2008. június 19., csütörtök
Ingyentankönyv és terepjáró

Miközben a kormány büszke arra, hogy minden problémás társadalmi intézményrendszert „megreformál", nem nagyon nyúlt a szociális ellátó szisztémához. De ami még érdekesebb, nem igazán tett lépéseket azért - pedig ez nemcsak a kereszténység társadalmi tanításából, de a szocialista pártok kiskátéjából is következhetne -, hogy a munkások megfelelő és méltányos béreket kapjanak.

A szociális háló feszülőben van, sőt egyesek szerint már pattanásig feszült. Mindenki arra törekszik tehát, hogy belül tudjon maradni. Ilyen helyzetben figyelhető meg legjobban a társadalom tűréshatára, gazdasági és szociális teljesítőképessége, az egyének mentalitása és - föltételezzük a legjobbat - szolidaritása. A magyar szemléletmód, amelyet vicceink kellő öniróniával meg is énekelnek, miszerint „dögöljön meg a szomszéd tehene is", ebben a helyzetben is tetten érhető.

Különböző internetes portálok fórumain a hozzászólók minden apróság kapcsán is elkeseredetten és dühödten feszülnek egymásnak (legyen szó horoszkópról, szerelmi bánatról, kedvenc filmsorozatról, de legfőképpen politikáról). Amikor a minap az üzemanyag ára immár végérvényesen háromszázharminc forint körül vert tanyát, a fórumozók egy része az olajtársaságokat szidta, másik csoportja viszont az autósokat ócsárolta, mondván, hogy aki megengedheti magának az autóval közlekedés luxusát (mert a huszonegyedik század elején Magyarországon ez lassan luxusnak számít), az fizessen csak minél többet, mert bizonyosan van elég a pénztárcájában.

Ugyanígy megosztott a közvélemény a szociális segély közmunkához való kötésének kérdésében is. A többség ugyan egyetért azzal a (legősibb és legegyszerűbb társadalmakban is uralkodó) tézissel, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék", a másik oldal viszont úgy véli, minek dolgozni, ha anélkül is összejön közel annyi. A kormány persze - miközben büszke arra, hogy minden problémás társadalmi alrendszert és intézményrendszert „megreformál" - nem nagyon nyúlt a szociális ellátó szisztémához. De ami még érdekesebb, nem igazán tett lépéseket azért - pedig ez nemcsak a kereszténység társadalmi tanításából, de a szocialista pártok kiskátéjából is következhetne -, hogy a munkások megfelelő és méltányos béreket kapjanak. Úgy tűnik, inkább abban érdekelt, hogy a szociális juttatások és a legalacsonyabb munkabérek körülbelül azonos szinten legyenek.

Így aztán tartósan fönnáll a feszültség a kenyerüket két kézzel keresők és a segélyüket várók között éppúgy, mint az autósok és biciklisek (vagy gyalogosok, vagy trolizók) között. Talán megtanulták a kormányoldal politikusai a római hatalomgyakorlás nagy fogását („oszd meg, és uralkodj!") abban a reményben, hogy a politikai csatározásokra már nem is lesz kedve és ideje az egyszerű honpolgárnak, annyira leköti az autós vagy a segélyre váró szomszéd iránt táplált érzelme.

Pedig a miniszterelnök kifejtette május elsején (valamikor a játékpisztolyos merénylet környékén): tudja milyen nehéz hajnali ötkor kelni, és hatvan-hetvenezer forintért dolgozni. A napokban a felesége pedig azt nyilatkozta - az aranyszájú és aranypennájú Havas Henriknek -, hogy zavarja, amikor az iskolában nagy és drága terepjárókkal járó anyukák állnak be az ingyentankönyvekért a sorba.

Ez a jelenség biztosan sokakat zavarna, ha sokszor tapasztalnák meg. De sajnos 2008-ban Magyarországon az ingyentankönyvért sorban állók többsége nem terepjáróval jár. Mert vagy segélyből kénytelenek élni, vagy autóval járnak, de bármelyik is legyen, az biztos, a szomszédjuk nem elégedett velük, és ha teheti, ennek internetes fórumozóként hangot is ad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.