Tudomány

Szegedi kutatók alakítottak elektromos mezővé zenét

Szegedi kutatók alakítottak elektromos mezővé zenét

2022. január 11., kedd
Szegedi kutatók alakítottak elektromos mezővé zenét

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatói az elsők között alakítottak át oszcilláló elektromos mezővé egy zeneművet.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet MTI-n megjelent közleménye szerint régóta foglalkoztatja a tudományt a zene tudat nélküli élő anyagokra gyakorolt hatása. A legtöbb ilyen vizsgálat során a levegőből hallgatnak zenét a biomolekulák vagy élőlények. A kutatók eddig arról számoltak be, hogy a megfigyelt hatások - már ha voltak ilyenek - kismértékűek, közvetettek voltak.

Ezért az SZBK Biofizikai Intézete membrán biofizika csoportjának kutatói egy a zenéből származó, de a nyomástól eltérő időfüggő fizikai mennyiség biokémiai hatását vizsgálták meg kísérleteikben.

A zenét váltakozó árammá alakították, azt pedig enyhén rezgő, azaz oszcilláló elektromos mezővé.

18 különböző műfajú zenéből generáltak elektromos mezőt, ennek a hatásait mérték az élesztő vakuólum – sejtnedvüreg – membránján keresztül protont pumpáló enzim, a V-ATPáz működésére.

A Páli Tibor vezette csoport mérései alapján a kutatócsoport arra jutott, hogy az említett membránon keresztüli elektromos töltések mozgásaira hatással van a generált elektromos mező.

A maga nemében egyedülálló kísérlet eredményeiről szóló publikáció a Frontiers in Molecular Biosciences című tekintélyes nemzetközi folyóiratban jelent meg.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.