Tudomány

Egykori szegedi kutatónak rebeg hálát a világ, megtalálta a koronavírus ellenszerét

Egykori szegedi kutatónak rebeg hálát a világ, megtalálta a koronavírus ellenszerét

2020. december 5., szombat
Egykori szegedi kutatónak rebeg hálát a világ, megtalálta a koronavírus ellenszerét

A lap cikke emlékeztet, hogy a Philadelphiában élő65 éves biokémikus tudóstársával, Drew Weismann-nal fejlesztette ki közös szabadalmát, amelynek felhasználásával dolgozik a vakcina előállításán aPfizer/BioNTech és a Moderna.

Módszerük lényege, hogy a vakcina nem DNS-alapú, hanem a módosított, hírvivő RNS-t használja fel. A fehérjét kódoló, szintetikusan készített génből két óra alatt elkészíthető amódosított mRNS, amely aztán aszervezetbe bejuttatva működésbe lép.

Karikó Katalin a hvg.hu-nak azt mondta, hogy politikai nyomást nem érez, de nekik amúgy is csak a tudomány diktál, mindazonáltal a siker már a kapuban van.

Decemberben elkezdődhet az oltás Amerikában és Európában is, a kontinensen elsőként Angliában, ahol már december 7-én olthatnak

– erősítette meg a hírt, ugyanakkorarról is beszélt, hogy már2004-ben felfedezték amódosított mRNS jelentőségét, ám akkor aszabadalmi jogot aPennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy külső cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, azacég 150 millió dollárért adta tovább aModernának, valamint aBioNTechnek, amelynek ő most az alelnöke.

A portál azt a sztorit is feleleveníti, hogy annak idején kisújszállási házukban édesanyjaminden októberben hallgatta arádióban, ki kap Nobel-díjat, és mindig mondta, lehet, hogy egyszer a jó tanuló kislánya lesz az. Mire ő azt felelte:

„Anyuka, még egy ösztöndíjat se tudtam kapni, nemhogy Nobel-díjat!” Azóta sem gondolok ilyesmire, számomra azafontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja avakcinát, és megvédje őket avírusfertőzéstől

– hangsúlyozta Karikó Katalin, akit a vakcina fejlesztése miatt manapság már a tudományos világban is a Nobel-díj várományosaként emlegetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.