1.A vírus egyélő szervezet, amiben afehérje és a lipid réteg egyben van,és a védő lipid rétegkívülrőlhelyezkedik el.
2.Amint a szem-, orr- vagy száj nyálkahártyájánspeciális helyekhez kötve bejut a sejtekbe, ott rohamosan osztódni kezd.
3.A vírus egy érzékeny fehérje molekula, ami megölhető, de magától is szétesik.
4.A szétesésnek az ideje függ a tartózkodási hely hőmérsékletétől, nedvességtartalmától és anyagától.
5.A nagyon érzékenyvírustmembrán védi, amely zsírból és fehérjéből áll. A vírus az egészséges bőrönnem jut be aszervezetbe, hanem általában a nyálkahártyán át jut be oda.
6.Bármilyen szappan vagy mosószer hatékony ellenszere lehet,merta szappan eltávolítja a kórokozókat a kézről (lemosódik). 7.Kézmeleg vizet érdemes használni, mert a meleg víztől több habja lesz a szappannak, ami segít a tisztításban, hiszen a habnak nagyobb a felülete. 8.A 65%-nál magasabb alkoholtartalmú készítmények is feloldanak bármilyen zsírt, főleg a vírus külső lipid rétegét. Ezért hasznos az alkoholos kézfertőtlenítő. 9.Az 1:5 arányú klór-víz keverék feloldja a fehérjét.Semmilyen baktériumölő (baktericid) szer nem elegendő, csak virucid hatású szerek alkalmasak! 10.Nem lehet megölni antibiotikummal, hanem gyorsan feloldani a struktúráját a fent említett módszerekkel.Baktériumokat antibiotikumokkal lehet elpusztítani, a vírusokat vírusölő (virucid) szerekkel. 11.Ne rázzunk ki ruhát, ágyneműt, tollseprűt vagy bármilyen anyagot, mert a levegőben szállva még 3 órán át aktívakés a nyálkahártyákon megtelepedhetnek. (Egyes információk szerint papíron 24, műanyagon 72 órát is képes fertőzőképes maradni!)
12.Minél zártabb a tér, annál nagyobb koncentrációban fordulhat elő a vírus, ami nagyobb eséllyel fertőz meg bennünket. Minél nyitottabb a tér, annál kisebb ennek a kockázata.Nyitott térben a távolság 1,5-2 méter, ami segít elkerülni a megfertőződést.
13.A vírusok alapvetően nagyon jól konzerválódnak a kinti párás hidegben, mert szükségük van nedvességre, hogy stabilak maradjanak. A napfény, az UV fény károsítja őket.
13+1.A vírust 65 % feletti alkoholkoncentráció pusztítja el csak. Semmilyen szeszes ital, így a whisky, vodka, rum vagy pálinka nem hatásos.