Tudomány

COVID-19 Totó: minden, amit tudni érdemes a koronavírusról

COVID-19 Totó: minden, amit tudni érdemes a koronavírusról

2020. március 28., szombat
COVID-19 Totó: minden, amit tudni érdemes a koronavírusról

1.A vírus egyélő szervezet, amiben afehérje és a lipid réteg egyben van,és a védő lipid rétegkívülrőlhelyezkedik el.

2.Amint a szem-, orr- vagy száj nyálkahártyájánspeciális helyekhez kötve bejut a sejtekbe, ott rohamosan osztódni kezd.

3.A vírus egy érzékeny fehérje molekula, ami megölhető, de magától is szétesik.

4.A szétesésnek az ideje függ a tartózkodási hely hőmérsékletétől, nedvességtartalmától és anyagától.

5.A nagyon érzékenyvírustmembrán védi, amely zsírból és fehérjéből áll. A vírus az egészséges bőrönnem jut be aszervezetbe, hanem általában a nyálkahártyán át jut be oda.

6.Bármilyen szappan vagy mosószer hatékony ellenszere lehet,merta szappan eltávolítja a kórokozókat a kézről (lemosódik). 7.Kézmeleg vizet érdemes használni, mert a meleg víztől több habja lesz a szappannak, ami segít a tisztításban, hiszen a habnak nagyobb a felülete. 8.A 65%-nál magasabb alkoholtartalmú készítmények is feloldanak bármilyen zsírt, főleg a vírus külső lipid rétegét. Ezért hasznos az alkoholos kézfertőtlenítő. 9.Az 1:5 arányú klór-víz keverék feloldja a fehérjét.Semmilyen baktériumölő (baktericid) szer nem elegendő, csak virucid hatású szerek alkalmasak! 10.Nem lehet megölni antibiotikummal, hanem gyorsan feloldani a struktúráját a fent említett módszerekkel.Baktériumokat antibiotikumokkal lehet elpusztítani, a vírusokat vírusölő (virucid) szerekkel. 11.Ne rázzunk ki ruhát, ágyneműt, tollseprűt vagy bármilyen anyagot, mert a levegőben szállva még 3 órán át aktívakés a nyálkahártyákon megtelepedhetnek. (Egyes információk szerint papíron 24, műanyagon 72 órát is képes fertőzőképes maradni!)
12.Minél zártabb a tér, annál nagyobb koncentrációban fordulhat elő a vírus, ami nagyobb eséllyel fertőz meg bennünket. Minél nyitottabb a tér, annál kisebb ennek a kockázata.Nyitott térben a távolság 1,5-2 méter, ami segít elkerülni a megfertőződést.
13.A vírusok alapvetően nagyon jól konzerválódnak a kinti párás hidegben, mert szükségük van nedvességre, hogy stabilak maradjanak. A napfény, az UV fény károsítja őket.
13+1.A vírust 65 % feletti alkoholkoncentráció pusztítja el csak. Semmilyen szeszes ital, így a whisky, vodka, rum vagy pálinka nem hatásos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.