Tudomány

Vizsgálják, hogy mitől rengett a Mars

Vizsgálják, hogy mitől rengett a Mars

2019. április 27., szombat
Vizsgálják, hogy mitől rengett a Mars

A tudósok még vizsgálják, hogy pontosan mi állhat a nemrégiben rögzítettmarsrengés hátterében, mivel a vörös bolygó tektonikai értelemben halottnak számít - mondta Sárneczky Krisztián, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa szombaton az M1 aktuális csatornán. A Cnes, a francia űrkutatási ügynökség kedden közölte, gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt aMarson az Insight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) április 6-án. Ez az elsőmarsrengés, amelyet ez a műszer jelzett.

Sárneczky Krisztián a műsorban elmondta, a bolygónak nincs olvadt fémmagja, mint a Földnek, így a tektonikai lemezek sem mozoghatnak rajta. AMarson nincs kontinensvándorlás, hanem a bolygót egyetlen darab, merev kéreg alkotja, emiatt sokkal ritkábbak és gyengébbek is a rengések - tette hozzá. A tudósoknak egyelőre csak tippjei vannak, hogy mi okozhatja a rengéseket: például a bolygó hűlése, és az ezzel összefüggő térfogatcsökkenés repedéseket, ropogásokat okozhat aMarsbelsejében, amit a szonda is érzékel. Közölte azt is, hogy a Földön naponta több ezer olyan rengés lehet, mint amit aMarson érzékeltek négy hónap alatt, s ez szintén azt jelzi, hogy a vörös bolygón nagyon alacsony a szeizmikus aktivitás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.