Szórakozás

Egy kis pezsgőtörténelem: honnan ered és hogy terjedt el?

Egy kis pezsgőtörténelem: honnan ered és hogy terjedt el?

2017. december 29., péntek
Egy kis pezsgőtörténelem: honnan ered és hogy terjedt el?

Az Origo cikkéből csemegézünk, ami bemutatja, hogyan vált világszerte ismertté a különleges ital.

Az újévi pezsgőzés hagyománya 1500 éves múltra tekint vissza. A szilveszteri koccintás tradíciója egészen Julius Caesarig vezethető vissza, de valójában az éjféli pezsgőzés és az ünneplés csak az 1800 években jött divatba – írja az év utolsó napjához közeledve az

Origo

. A portál szerint a pezsgő népszerűsége 1800 és 1850 között teljesedett ki igazán. Ekkor ugrott meg ugyanis az évi palackszám 300 ezerről 20 millió darabra, és a század végére már az újév elengedhetetlen kelléke lett egy New York-i étteremnek köszönhetően.

Évente átlagosan 300 millió üveg pezsgőt fogyasztanak el világszerte szilveszterkor, de ez kizárólag a champagne-re vonatkozik, és nem tartoznak ide a különböző amerikai és olasz habzóborok, mert igazán a francia Champagne nevű régióból származó pezsgőt lehet pezsgőnek nevezni.

Üvegenként körülbelül mintegy 100 millió buborék van a pezsgőben

- legalábbis a Gerald Liger-Belair kutatása szerint. Az ünnepi hangulat mellett a buborékok is fontos szerepet játszanak abban is, hogy milyen az íze a pezsgőnek. A buborék ugyanis aromát is hordoz, amelyet kipukkanása után belélegzünk, és ez is hozzájárul a különleges élményhez.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.