Szórakozás

Szobori búcsú Ópusztaszeren + PANORÁMA

Szobori búcsú Ópusztaszeren + PANORÁMA

2010. szeptember 6., hétfő
Szobori búcsú Ópusztaszeren + PANORÁMA

Újjáéledése után negyedik alkalommal kerül sor a Nemzeti Történeti Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódó ünnepre, a Szobori búcsúra, 2010. szeptember 12-én. A rendezők szeretnék, ha a búcsú által közvetített üzenet, „Szer üzenete” mind több emberhez jutna el, ezzel is erősítve a nemzeti összetartozást.

Az ünnepi alkalom fő eseménye a monostor romjai között 11 órakor kezdődő szentmise lesz, de az Emlékpark egész nap színes és tartalmas programokkal várja látogatóit. A nap díszvendége lesz:

Szörényi Levente

. A búcsú, ez a komoly hagyományokkal rendelkező, fontos ünnep a XX. század folyamán átértékelődött, a forráshoz képest más üzenetet közvetített. 2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. és az első Szobori búcsú 110. évfordulóján, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az eredeti tartalomhoz visszatérve elevenedett fel az ünnep. A Szobori búcsú szerves része a Szer Üzenete Díj átadása. Az Emlékparkban fellelt íjas pecsétgyűrű másolatát azoknak adományozzák, akik a magyarság egységén munkálkodnak, akik közösséget fognak össze, illetve közösséget teremtenek. 2007-ben Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, 2008-ban

Böjte Csaba

ferences szerzetes, valamint

Berecz András

ének- és mesemondó, 2009-ben

Buzánszky Jenő

és

Grosics Gyula

, az Aranycsapat legendás játékosai részesültek a díjban.

Programtervezet:

10.30 Bú József kiállításának ünnepélyes megnyitója 11.00 Ünnepi szentmise a monostor romjainál – Bemutatja: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök – Közben: Szer Üzenete Díj átadása 13.30 „Emlékezzünk régiekről...”, az Árpád-emlékmű előtti színpadon: – Történelmi énekek, imák, Mária-énekek, középkori népi dallamok, népénekek Szvorák Katalin Liszt- és alternatív Kossuth-díjas népdalénekes előadásában – Közreműködik: Andrejszki Judit (ének, csembaló, orgona) 14.30 Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes műsora 15.30 Pom-pom meséi: – Csukás István meséje az Aranyszamár Bábszínház előadásában – Dalszöveg: Csukás István 15.00 „Volt egyszer egy oskola..." - tanóra az 1920-as évekből a tanyai iskolában Egész nap „élő” skanzen: – Kemencében sütögetés, igazoltat a csendőr, mesél a juhász – Kézműves bemutatók és foglalkozások – Körhinta, ügyességi játékok gyermekeknek. Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68. Időpont: 2010. szeptember 12., vasárnap Jegyárak: – A rendezvényre a belépés díjtalan – Feszty-körkép megtekintése tárlatvezetéssel: 1896 Ft Bővebb információ:

http://opusztaszer.hu/


Árpád vezér emlékműve Ópusztaszeren

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.