Szórakozás

Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén hetedszer

Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén hetedszer

2010. augusztus 6., péntek
Tarhonyafesztivál Szeged-Tápén hetedszer
Több mint húsz csapat verseng szombaton a szeged-tápéi tarhonyafesztiválon, hogy eldöntsék, ki tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar "konzervételből". A gasztronómiai rendezvény mottója: bármit főzhetsz, csak legyen benne tarhonya – mondta az MTI-nek Szalkai János, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület elnöke, a fesztivál szervezője. Bár a korábbi években – a hétvégén már a hetedik fesztivált szervezik – az indulók többsége elsősorban hagyományos füstöltkolbászos, krumplis tarhonyát főzött, volt olyan bogrács is, melybe galamb-, szarvas-, nyúl- vagy vaddisznóhús került, és akadtak olyanok, akik tarhonyalevessel vagy tarhonyás desszerttel igyekeztek meglepni a zsűrit – mondta az elnök. A főszakácsból és két kuktából álló csapatok már kora reggel nekilátnak a bográcsok fölállításához, a hozzávalók tisztításához. A zsűri már ekkor megkezdi a csapatok munkájának értékelését, hisz a végső eredménybe az is beleszámít, ki milyen figyelmet fordít a higiéniára, a tisztaságra. Az esélyegyenlőség érdekében a versenyzők ugyanabból a tarhonyából kapnak annyit, amennyi az általuk vendégül látott asztaltársaság jóllakáshoz szükséges. Fontos, ki mikor kezd bele a főzésbe, mivel az étkeknek dél és egy között kell kész lenniük, ekkor értékel a zsűri - ha valaki túl korán készül el, a tarhonya fölszívhatja a levet, ha túl későn, lemarad a versenyről. A bírálók elsősorban az ételek ízét vizsgálják, de fontos szempont, ki hogyan tálalja a tarhonyás finomságot, és milyen savanyúságot kínál hozzá - mondta Szalkai János, aki szerint bár minden bográcsnak meg van a saját titka, a tarhonya akkor igazán jó, ha főzés után is "gurulós" marad, nem tapadnak össze a szemek. Ez elsősorban a liszthez kevert tojás mennyiségétől és minőségétől függ. Tápén évszázados hagyományai vannak a tarhonyakészítésnek. A faluban az emberek elsősorban halászatból és gyékényfeldolgozásból éltek. Ha elfogyott a környéken a hal és a gyékény, elindultak a Tisza mentén, ilyenkor jó szolgálatot tett a tarhonya, amely vászonzsákban sokáig eláll, és bográcsban pillanatok alatt tápláló étel készíthető belőle. A Szegedhez tartozó településrészen egykor szinte minden háznál keményített, hófehér abroszon napon szárítva készült a tarhonya, amely egészen a következő évig elállt.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.