Szórakozás

Új könyv: magyarok kisebbségben a 20. században

Új könyv: magyarok kisebbségben a 20. században

2008. október 26., vasárnap
Új könyv: magyarok kisebbségben a 20. században

A kisebbségi magyar közösségek 20. századi történetéről szóló, 29 szerző munkájából összeállt kötetet mutatnak be a szegedi SZAB-székházban (Somogyi u. 7.) október 27-én, hétfőn 17 órától. Az eseményen jelen lesznek a kiadvány szerkesztői, Bárdi Nándor és Fedinec Csilla is. A könyvismertető beszélgetést Vincze Gábor, az Emlékpont Múzeum történésze vezeti, a kiadványt többek között Miklós Péter, a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa, a SZEGEDma.hu munkatársa értékeli - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

A szerkesztői szándék szerint a könyv a magyar kisebbségek és a diaszpóra története iránt érdeklődő, alapismeretekkel rendelkező olvasó számára készült. A többéves munka után napvilágot látott tanulmánykötet összesen 29 szerző munkája, akik között a budapesti akadémiai kutatóhelyek, egyetemek kutatóit, oktatóit is megtalálhatjuk, illetve többen közülük a szomszéd országokban élő történészek, kutatók. A szerzők 69 fejezetben hat korszakra tagolva mutatják be az 1918-1989 közötti "rövid 20. századot" és az azóta eltelt közel két évtizedet. Önálló fejezetek foglalkoznak a szomszédos országokban élő magyar anyanyelvű zsidók, cigányok, a csángó-magyarok, valamint a nyugat-európai és tengeren túli diaszpóra-magyarság történetével. Közel hatvan fekete-fehér térkép és több mint ezer fotó teszi érzékletesebbé a szerzők okfejtését. Minden fejezetben kronológiai és bibliográfiai vázlatok, forrásrészletek, rövid információk, fogalmi és tényszerű magyarázatok egészítik ki a tárgyalt korszak társadalmi-politikai jelenségeinek elemzését. Fontos segédletként adják közre a Közép-Európa nemzetiségi viszonyait áttekintő idősoros népszámlálási nemzetiségi, anyanyelvi adatokat, illetve a magyarság területi megoszlásának változását bemutató színes térképeket. A szerzők sorra veszik az "utódállamokba" került nemzetrészek helyzetét, a kulturális, oktatási, gazdasági, tudományos intézmények szerepét az identitás megőrzésében, Budapest magyarságpolitikájának változásait, Bukarest, Prága, illetve Pozsony és Belgrád kisebbségpolitikájának alakulását, a magyarság demográfiai fejlődését. A kötetet a SZEGEDma.hu egy

korábbi cikkében

részletesen is ismertette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.