
Száz évvel ezelőtt Szeged utcáit nemcsak a napfény és a paprika illata, hanem a rekordtermésű bor ígérete is átjárta, a jókedv viszont már ritkább vendég volt.
1925 nyarán a szegedi ember másként figyelte az eget. Nem csupán az eső reményében vagy a hőség miatt. A szőlőfürtök súlya alatt hajladozó tőkék és a nehéz, illatos levegő már-már ittasították - a Délmagyarországnak 1925.06.25. napi számában nyilatkozó - borszakértőt is, aki egy júniusi napon bement a szerkesztőségbe, és lelkesedése túlcsordult – akárcsak a pincebéli hordók, amikre már előre elfogytak a dugók.
Olyan bortermés lesz, amilyenre hosszú idők óta nem emlékszem
– mondta, mintha valami jóslatot osztott volna meg. És valóban, akkoriban a tőkék úgy ontották a reményt, mint manapság a híroldalak a szalagcímeket. Egykilós fürtök, ragyogó napfény, megannyi ígéret a borásznak és a bornak szomjazónak.
A borból valóban annyi termett, hogy a tréfás szegedi azt mondta:
Csizma szárba is öntik majd!
De a vendéglő üresen kongott. A részeg ember már akkor is kuriózumnak számított, akit megcsodáltak, mint egy szódásüvegbe zárt szentjánosbogarat.
Aki pedig komolyan ivott, legfeljebb elsején tette, fizetésnapon – tizedikére már csak vizet kért, ha kérhetett.
A szakértő szerint hiába volt bőség, az emberek zsebében sem volt elég pénz, hogy azt megfizessék.
A vendéglősök sem mertek nagyobb készleteket tartani:
Hozzon előbb fogyasztót is
– válaszolták a termelők ajánlataira. Az ipar pangott, a pénz meg ritka vendég volt a kispolgár zsebében. Így lett a borból bőség, amit senki sem akart meginni.
Az előző évjáratért sokan 15–16 ezer koronát fizettek, de a vevők már csak 8 ezret adnának érte.
Muszáj lefelé szállni, és kész a veszteség
– mondta a borszakértő. Talán nem is a bor volt a savanyú, hanem az élet.
Persze, a szegedi ember akkor sem adta könnyen a humorát. Akkoriban, ha valaki két deci szódával kérte a borát, nem a gyomrát féltette, hanem a pénztárcáját.
És persze ott volt a sokat emlegetett Maligandh-fok, amit az igazi borász úgy szorongatott, mint manapság a gasztroblogger a Michelin-csillagot.
A régi Wagner-mérő már csak nevetésre volt jó – főleg, amikor a kabát alatt megmelegített bor hirtelen két fokkal emelte az önbecsülést.
A történet végén a borszakértő csak egy tanácsot adott: gondoskodjunk időben hordóról, nagy lesz a termés. De nekünk, utókornak, más tanulság is kínálkozik: hogy az élet néha akkor is nehéz, amikor bőség van.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.