Szeged

Ünnepi hangversennyel emlékeznek Bárdos Lajosra Szegeden

Ünnepi hangversennyel emlékeznek Bárdos Lajosra Szegeden

Születésének 125. évfordulója alkalmából

2 órája
Ünnepi hangversennyel emlékeznek Bárdos Lajosra Szegeden

Ünnepi hangversennyel emlékeznek Bárdos Lajosra, a 20. századi magyar zenetörténet egyik meghatározó alakjára csütörtökön Szegeden – tájékoztatta a szervező Szeged Városi Kórusegyesület az MTI-t.

 

A Bárdos Lajos születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett, a zene világnapjához kapcsolódó koncerten a szegedi piarista templomban a komponista 16 kórusművét adják elő.A zeneszerző emléke előtt tisztelgő hangversenyen kilenc kórus lép színpadra.

Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenepedagógus, az Éneklő Ifjúság mozgalom megszervezője, Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett világszerte a legtöbbet énekelt magyar kórusszerző. Bárdos Lajos – ahogy Vinczeffy Adrienne fogalmazott a zeneszerzőről írt életrajzában - minden korosztály számára komponált kórusműveket, mindig szem előtt tartva az énekesek lelki-hangi igényeit. Jóízű, szellemes kánonjai éppolyan élvezetet szereznek a gyermekeknek, mint karakteres, ezer apró zenei ötlettel megírt népdalfeldolgozásai a felnőtt vegyeskaroknak. Költők verseit éppúgy feldolgozta, mint a magyar népdalt. Művei a kórusok "felnevelésére" szánt etűdszerű könnyű kompozícióktól a nagy technikai tudást igénylő bonyolultabb szövetű és harmóniavilágú, nagylélegzetű kórusművekig terjednek - írta. 

Gazdag életművének jelentős részét alkotják magyar, illetve latin nyelvű egyházi kórusművei, amelyek nagy részét liturgikus használatra írta. E művek közül számos felcsendül a szegedi hangversenyen, így a többi közt a MÁV Énekkar előadásában a Missa tertia részlete Dombi Józsefné orgonakíséretével. A hangverseny a zeneszerző Erdélyi József szövegére írt Istené az áldás című művével zárul a résztvevő kórusok összkarának előadásában.

Nyitókép: MTI/ Pólya Zoltán, 1979

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.