Szeged

Thealter plusz kisfesztivált rendeznek Szegeden

Thealter plusz kisfesztivált rendeznek Szegeden

2 órája
Thealter plusz kisfesztivált rendeznek Szegeden

Színházi előadásokkal és irodalmi programokkal várják a közönséget vasárnaptól Szegeden a Régi Zsinagógában és a Zug színházi és összművészeti térben a 34. Thealter plusz kisfesztiválon – tájékoztatta a szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a Thelater fesztiválok rendszeres résztvevője, és korábban számos koprodukciós előadást készített a szegedi MASZK Egyesülettel. A fesztivál nyitóelőadásaként mutatják be Dedovity Tomity Dina Szindróma című monodrámáját vasárnap a Régi Zsinagógában. A Mojca Kumerdej szlovén írónő azonos című novellája alapján készült darabot Dedovity Tomity Dina írta és rendezte, és tavaly a tatabányai MOST Feszten elnyerte a Legjobb monodráma előadás díját.

Másnap a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című, Csáth Géza életéről szóló darabját játsszák a Régi Zsinagógában. A szabadkai írónő párbeszédes monológregényéből készült előadást Urbán András rendezte. Az előadáson előre felvett monológok, naplójegyzetek hangzanak el, melyeket a színészek fizikai és performatív eszközökkel tesznek élővé a színpadon. Kedden az idén hétéves, szegedi tehetséggondozó alkotóközösség, a Törzsasztal műhely mutatja be a Régi Zsinagógában első, Egy földrengés epicentruma című irodalmi zine kiadványát, amiből a közönség tagjai is kapnak egy-egy példányt.

Szerdán a Zug színházi és összművészeti térben a felnőtté válás mindennapi küzdelmeiről szóló monodrámát láthat a közönség Szekeres Blankától. Az előadás a Freeszfe Egyesület, A Vadász Esélye és az Auróra koprodukciójában készült. A Régi Zsinagógában ezen az estén az Orlai Produkció Halász Rita a 2021-ben a Margó-díjat elnyerő Mély levegő című regényének színpadi változatával érkezik a fesztiválra. A Pálos Hanna által játszott monodráma egy válás története.

A 34. Thealter plusz zárónapján, csütörtökön a fesztivál egy másik visszatérő vendége Tér12 Kulturális Egyesület és a különféle színházpedagógiai programokat kínáló AztaBanda hozzá el Szegedre a Szabadságra hajlamos című részvételi előadását. 

A darab egy középiskolai március 15-ei megemlékezés előkészületei során kibontakozó konfliktust tárja a nézők elé a Zug színházi és összművészeti térben.

Este a Régi Zsinagógában a Pesti Magyar Színiakadémia mesterségvizsgájaként született Csinálj engem szabadra! című előadás látható. Rácz Attila osztálya Esterházy Péter Fuharosok című regényét használta a darab kiindulópontjául, melyhez az alkotói folyamat során az életműből több helyről is hozzánőttek részletek, elsősorban az alapszöveg mélyrétegeiben rejtőző családtörténet láttatása céljából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.