Szeged

Salgó László: Magyarország egyik legnagyobb értékű beruházása zajlik Szegeden

Salgó László: Magyarország egyik legnagyobb értékű beruházása zajlik Szegeden

10 órája
Salgó László: Magyarország egyik legnagyobb értékű beruházása zajlik Szegeden

A kormányhivatal a BYD-gyár térségre gyakorolt hatását is nyomon követi, ugyanis a cél, hogy az ezzel járó gazdasági előnyöket a legjobban használhassa ki a régió. Ezt Csongrád-Csanád vármegye főispánja mondta a Délmagyarnak. Salgó Lászlóval, aki egy éve a vármegye főispánja, a BYD gyáron kívül egyebek mellett az elszállított embercsempész autókról is beszélgetett a lap, és arról, hogy milyen a hivatal kapcsolata az egyetemmel.

 

Magyarország egyik legnagyobb értékű beruházása zajlik Szegeden, a BYD egy évi 300 ezer járműt gyártó üzemet épít a város közelében. Hogy ennek jelentőségét érzékeltessem, ez több, mint bármelyik másik magyarországi autógyár kapacitása. A kormányhivatal elsősorban mint engedélyező hatóság jár el, és érvényesíti a legszigorúbb környezetvédelmi, építésügyi előírások betartását a beruházóval, sőt október eleje óta az iparbiztonsági, vízvédelmi és tűzvédelmi előírásokat betartását is mi végezzük. Teljes rálátásunk van tehát a BYD gyár építésére és a jövőben a működésre is, a különböző hatósági területek összehangoltan, hatékonyan tudják szavatolni a szigorú előírások betartását

- fogalmazott a főispán, aki kitért arra is, hogy a kisajátításokat is a hivatal intézi. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a vármegyei társhatóságokkal, ezért a beruházó minden tevékenységéről tudnak. 

Fontos tudni, hogy október elején a beruházó megkapta a magasépítési engedélyét négy csarnokra, elkezdődtek a tartó oszlopok, pillérek építési folyamatai. A végső összeszerelő üzem 800x200 méteres csarnoka is elkezdett kinőni a földből. A kormányhivatal ezen kívül a beruházás térségre gyakorolt hatását is nyomon követi, ugyanis a cél az, hogy beruházásból fakadó gazdasági előnyöket a legjobban használhassa ki a régió.

A munkaerővel kapcsolatban megjegyezte, hogy a beruházás nem csupán azoknak tud hosszú távon munkát biztosítani, akik jelenleg a gyár közvetlen környezetében vagy a vármegyében élnek. A környező térségből várhatóan egy jelentős ingázási és erőteljes közelebb költözési hullám indul meg. A beruházás Bács-Kiskun vármegye déli és Békés vármegye dél-nyugati részén is pozitív hatást gyakorol, ahol van még munkaerő tartalék. 

A környező települések lakosságszáma nőhet a beruházás réven, ami miatt a helyi közszolgáltatások, közművek fejlesztése is szükségesség válhat, mindezek a már ott élők javára is válhatnak

- mondta Salgó László.

A teljes interjú ITT ovlasható.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.