Szeged

Polner Eörs: Értelmetlenül, vagy politikia indokból nem megyünk a többség ellen

Polner Eörs: Értelmetlenül, vagy politikia indokból nem megyünk a többség ellen

A Fidesz szegedi frakcióvezetője a higgadt, érveken nyugvó párbeszédben hisz

Kibédi Péter
2024. október 4., péntek
Polner Eörs: Értelmetlenül, vagy politikia indokból nem megyünk a többség ellen

- Bár a városi közgyűlésben új képviselőként ül be, de az önkormányzatiságban, a közigazgatásban komoly gyakorlata és tapasztalata van. Milyen érzésekkel, milyen célokkal készül az új feladatára?
- Jegyzőként, a kormányhivatal főigazgatójaként és legutóbb a vármegyei közgyűlés alelnökeként dolgoztam, ez valóban segítséget ad az új munkámhoz. 

Motivált vagyok, mert azt gondolom, hogy mindig lehet jól csinálni valamit, és mindig lehet jobban is. 

A Fidesz és a KDNP pártszövetségére jellemző, hogy toleránsan viselkedünk a más véleménnyel szemben, de nyilván nekünk is van véleményünk. Ezt megpróbáljuk a legjobb cél érdekében, higgadt, udvarias érveken alapuló vitastílussal érvényre juttatni. 

Azt gondolom, hogy van terünk a városban, még akkor is, hogyha kisebbségben vagyunk, mi is hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy Szeged még virágzóbb és még jobb és erősebb legyen.

- Nagyon fontos időszak előtt áll a város, olyan kormányzati beruházások érkeznek a Szegedre, amelyek évekre, évtizedekre, meghatározza a város létét, működését. A közgyűlés képviselőinek komoly felelőssége lesz abban, hogy minden lehetőséget megragadjon a város.
- Nekünk képviselőknek az a feladatunk, hogy kiteljesítsük a szegedi polgároknak az életét, és ebben benne van az is, hogy gazdaságilag fejlődjünk. Ez nem politikai alapon megy, hanem együttműködve a városi többséggel. 

A cél, hogy a szegedi polgároknak jó legyen, és ami a szegedi polgároknak jó, az nekünk is jó. 

A mi eszközeinkkel mindenben elő fogjuk segíteni azt, hogy a BYD-nak minél több szegedi és környékbeli magyar munkavállalója, és minél több magyar beszállítója legyen, és ugyanígy a Rheinmetallnak is. Mind a két cég a kormány döntésére érkezett Szegedre, és ez egy óriási lehetőség a városnak. 

Azt látjuk, hogy a kormány nem feledkezett meg Szegedről, még úgy is, hogy a városi képviselők többsége, a képviselőtestület, politikai szempontból ellenzéki. 

Megépítette a Tiszavirág Sportuszodát, a Pick Arénát minden szegedi örömére, és bízunk abban, hogy a lobbitevékenységünk folytán fel tudjuk építeni a harmadik hidat is. Ez minden szegedi polgárnak a vágya. Való igaz, hogy nagy felelősségünk van, és ezért próbálunk ennek megfelelő gazdasági környezetet teremteni, a helyi, lokális jogszabályokon olyan módon csiszolni, hogy még vállalkozó barátabb legyen Szeged és környezete.

- Nyitott fülekre számít a másik oldalon a javaslatokra?
- Egy új stílust szeretnénk megvalósítani. 

Ha azt látjuk, hogy a városi közgyűlési többség, illetve a polgármester a szegedi polgárok érdekében cselekszik, akkor annak nem fogunk értelmetlenül vagy politikai indokból ellene menni. 

Ezért hangsúlyozom azt, hogy ami a szegedi polgároknak jó, az nekünk is jó, és azt el fogjuk fogadni. Ha valami megítélésünk szerint nem jó, akkor keményen, de udvariasan ki fogunk állni az érveink mellett. Előremutatónak kell lennünk. Higgadt vitán alapuló, toleráns vitastílussal, szakmai alapokon nyugvó érvekkel kell párbeszédet folytatnunk. Bízom benne, hogy a városi közgyűlés többségére, vagy esetleg a polgármesterre jellemző dacosság oldódni fog, és a jó célok érdekében együtt tudunk működni.

- Egy olyan frakciót fog vezetni, ahol nagyon sok fiatal, haladó szemléletű, új gondolkodású képviselőtársa lesz. Ez segít ebben a munkában és előnyt is jelenthet?
- Sokszor nem beszélünk róla, de meg kell említeni, hogy a rendszerváltásnál a nagy demokratizálódási folyamat, ami az önkormányzatiságban manifesztálódott, hatalmas erőt adott a rendszerváltáshoz. Az az intellektuális értelmi akarat, hogy sokkal több ember lett bevonva a döntési folyamatokba, az nagyon sok olyan lehetőséget talált helyi szinten, amit egy központi irányítású kommunista diktatúrában nem vettek észre. 

Azt gondolom, hogy ezeket az energiákat, ami egyébként a fiatalokban megvan, azt be kell csatornázni arra, hogy minél több jót tegyünk. 

Nagyon örülök, hogy fiatalokkal dolgozhatok, mert mindig tanulok tőlük, mint ahogy esetleg ők is az én tapasztalataimból merítenek. Ilyen szempontból teljesen egyenlőek vagyunk. A frakciót is úgy szeretném vezetni, hogy mindent megbeszélünk, kiosztjuk a feladatokat, és mindenki azzal foglalkozik, amiben a legjobb. A kormányhivatalban is ezt a módszert alkalmaztam, ezerhatszázan dolgoztunk, csak főosztályból volt tizennyolc, de nem gondoltam azt, hogy nálam van a bölcsek köve. Mindig megbeszéltük a feladatokat, és utána a legjobb megoldást választottuk az elvégzésére, ezért is voltunk sikeresek.

- Vannak már olyan konkrét ügyek, amelyeket már a közeljövőben a közgyűlés elé szeretnének vinni?
- Mindenképpen szeretnék a parkolási rendszeren változtatni, mert úgy gondolom, hogy ez gúzsba köti a várost, visszafogja a turizmust. Számtalan külföldi, és vidéki barátommal beszélgettem, aki tudja például azt, hogy Magyarországon a szegedi legdrágább parkolási rendszer, és igazából kezelhetetlen az a stílus is, ahogy a város működteti a parkolást. Mindenhonnan azt hallom, hogy minden kérdés és észszerűség nélkül komoly bírságot szabnak ki például. Ez elfogadhatatlan. Szükség van egy észszerű és normális parkolási rendszer kialakítására, amely lényegesen olcsóbb és lényegesen egyszerűbb. Ezen mindenképpen meg fogunk próbálni változtatni. Ezen kívül a tömegközlekedést is át kell gondolni, mert az is vidéki szinten a legdrágább, még Budapesttel összevetve is. Az ebből befolyó pénzek viszont nem realizálódnak a városi szolgáltatások minőségében, vagy a gazdasági életben. 

Közös érdekünk, politikai érdektől függetlenül, hogy jól működő, a szegedi polgároknak élhető, az idelátogató vendégeknek kellemes emléket adó várost építsünk.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.