Szeged

A kormányhivatal segíti vármegyénk fiataljait az álláskeresésben

A kormányhivatal segíti vármegyénk fiataljait az álláskeresésben

Új program segíti a munkaerőpiacra lépést

3 órája
A kormányhivatal segíti vármegyénk fiataljait az álláskeresésben

Két, foglalkoztatást célzó pályázat nyitórendezvényének adott otthont a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. A projektekkel a kormányhivatal a fiatal és a 30 évnél idősebb munkavállalók számára is segítséget nyújt az elhelyezkedéshez.

Fotó: Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

 

Habár Csongrád-Csanád vármegyében a foglalkoztatási adatok kifejezetten kedvezően alakultak az elmúlt egy évtizedben, vannak olyan célcsoportok, akiknek indokolt külön támogatási formákkal segíteni az elhelyezkedésüket - írja a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. Kiemeték, közéjük tartoznak a 30 évnél fiatalabb, nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok, akik számára a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya által koordinált 

Ifjúsági Garancia Plusz program segíti a munkaerőpiacra lépést.

 

Foglalkoztatási szempontból jó helyzetben van a vármegye, a regisztrált álláskeresők fele 6 hónapon belül munkát talál magának Csongrád-Csanádban. Magas a képzett álláskeresők száma, és jelenleg több mint 4 darab, egyenként 25 milliárd forintot meghaladó beruházás zajlik a térségben, így az álláskeresők száma várhatóan még tovább fog csökkenni

– mutatott rá a nyitórendezvényen Dr. Salgó László főispán.

Jelenleg országosan 80 százalékos a foglalkoztatottsági ráta, de kormányzati cél, hogy 2030-ig ez az arány elérje a 85 százalékot Magyarországon, emiatt is fontos a fiatal álláskeresők megszólítása.

Bár az országban jelenleg mindössze 4,2 százalékos a munkanélküliség, az látható, hogy a 30 évnél fiatalabbak között magasabb ez a szám. Ezért is kiemelt jelentőségű ennek a korosztálynak megszólítása, amelyre jó lehetőség az Ifjúsági Garancia Program. Április 15 óta már több mint 10 ezer fiatalt sikerült bevonni a programba országosan, közülük 6 ezren már támogatásban is részesültek

– emelte ki Dr. Balogh Szilvia, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és programokért felelős helyettes államtitkára.

A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése projekt célja, hogy segítse a 30-64 év közötti álláskereső vagy szolgáltatást kérő személyek munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását. A Kormányhivatalnál rendelkezésre álló 1,786 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével a program végéig 836 fő munkaerőpiaci programrésztvevő bevonása valósulhat meg.

Az Ifjúsági Garancia Plusz stratégiai fontosságú Pillér projekt lényege, hogy a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak innovatív szolgáltatások, támogatások keretében a munkaerőpiaci helyzetük javítására. A Kormányhivatalnál rendelkezésre álló 2,063 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével a program végéig 825 fő munkaerőpiaci programrésztvevő bevonása valósulhat meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.