Szeged

Kívülről már teljesen megújult a BTK Petőfi épülete (Galéria)

Kívülről már teljesen megújult a BTK Petőfi épülete (Galéria)

Több mint fél milliárdból készül el

Kovács György
2024. szeptember 10., kedd
Fotó: Kovács György/Szeged Ma
Kívülről már teljesen megújult a BTK Petőfi épülete (Galéria)

Az SZTE-BTK Petőfi épülete az 1970-es évek elején épült, eredetileg irodaháznak. Jelentősebb felújításon azonban azóta még nem esett át. Most több mint fél milliárdból újul meg az egyetemi épület.

A Petőfi épület a felújítás előtt. Fotó: SZTE

 

Január elején számoltunk be arról, hogy 537 192 528 forintból újítják meg Petőfi Sándor sugárúton elhelyezkedő oktatóközpontot. A tervezett korszerűsítéssel az épület energiatakarékos és biztonságos üzemeltetése a cél. A beruházással nagymértékben csökkenthető lesz az üvegházhatású gázok kibocsátása is, illetve az épület energiafelhasználásában nagyobb lesz a megújuló energia részaránya.

A nettó 4281 m2 hasznos alapterületű épület rekonstrukciójába beletartozik a homlokzatszigetelés, és új lapostető rétegrend elhelyezése, 25 cm utólagos hőszigeteléssel, új vízszigeteléssel, valamint az árkádfödémeket szigetelése.

A korábbi nyílászárókat új, háromrétegű műanyagokra cserélték, a lépcsőházi kopolit üvegek helyett függönyfalas szerkezetet építettek be. A fejlesztés keretén belül kiépítésre kerül a belső udvari, déli oldali kültéri árnyékolás. A meglévő kazánok új kondenzációs kazánokra cserélése, melyek leválasztó hőcserélőn keresztül csatlakoznak a meglévő radiátoros hálózatra. Új indirekt fűtésű HMV tartoló telepítése, melyet az új kondenzációs kazán lát el fűtési energiával. A megfelelő melegvíz ellátás érdekében új cirkulációs hálózat kiépítése. A meglévő mono-split klíma berendezések helyett új VRF hőszivattyús rendszer létesítése. A fűtő-hűtő berendezések kültéri egysége a tetőn kapott helyet. Valamint napelemes rendszert telepítettek.

Noha az átadásra még várni kell, ugyanis belül még folynak a munkálatok, a külseje már teljesen megújult az épületnek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.