Szeged

Hamarosan megalakul az új közgyűlés Szegeden

Hamarosan megalakul az új közgyűlés Szegeden

Erre október 15-ig van határidő a törvény szerint

1 órája
Hamarosan megalakul az új közgyűlés Szegeden

Június 9-én tartották meg az önkormányzati választást az országban, azóta eltelt csaknem három hónap, ennek értelmében rövidesen fel kell állniuk a településeken a közgyűléseknek és a képviselő-testületeknek.

 

A most hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása október 1-jéig tart, Szegeden október 4-én lesz az alakuló ülés.

Ez azért alakult így, mert az Országgyűlés még 2022-ben arról döntött, hogy egy napon legyen az önkormányzati és az uniós választás. Ezzel 10 milliárd forintot is spórolhatott az állam.

Az új testületeknek a megalakulásra október 15-ig van határidő a törvény szerint, azonban Botka László viszont nem vár sokat. Mint fentebb már írtuk, a szegedi polgármester október 4-re hívta össze az alakuló ülést. 

A vármegyei közgyűlések képviselőinek száma a teljes vármegye lakosságától függ. Listát az a párt állíthat, amely a vármegyében a lakosság 0,5 százalékának megfelelő számú ajánlást gyűjt össze. Mandátumot csak azok a pártok kapnak, amelyek a szavazatok 5 százalékát elérik.

Az új közgyűlések alakuló üléseinek szabályáról már tartottak tájékoztatást a kormányhivatalban:

 

Nyitókép: SzegedMa archív

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.