Szeged

Mutatjuk hogyan festett a korabeli Szeged (+videó, fotók)

Mutatjuk hogyan festett a korabeli Szeged (+videó, fotók)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 3., szerda
Mutatjuk hogyan festett a korabeli Szeged (+videó, fotók)

Archív fotókon elevenedik meg a Napfény városa.

 

Előtte egy kis történelmi kitekintés

Az első írásos adat 1183-ból származik, amelyben Szegedet említik, de a város történelme sokkal régebb óta íródik.

A terület az újkőkor óta lakott, az első régészeti leletek a neolitikumba nyúlnak vissza, i. e. 6. évezred körülre. Szegedet a rómaiak alapították Partiscum néven, a ma is Szegeden áthaladó vízi és szárazföldi utakon pedig sót, aranyat és fát is szállítottak.

Szeged a 13. században kereskedelmi központtá nőtte ki magát, elsősorban sótermelése miatt. 1247-ben IV. Béla király a magáénak vallotta a várost, Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban pedig szabad királyi városi rangot kapott.

1526-ban a törökök kifosztották és felgyújtották a várost. A 143 évig tartó török uralom 1686-ban ért véget, amikor az osztrák császári seregek visszafoglalták a várost és a várat. 1715-ben kapta vissza szabad királyi város rangját.

Szeged visszavétele 1686-ban.

 

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket.

 

Az első világháború befejezése után Szegedet és környékét az 1918. november 8-i belgrádi egyezmény értelmében 1919 tavaszától mintegy 28.000 francia katona szállta meg. A második világháború után, amelyben főleg a hidak pusztultak el, a város újra fejlődésnek indult.

A fotókon látható hogyan festett a Híd utca, a Széchenyi tér vagy éppen a Móra Ferenc múzeum:

 

Egy remek videó mutatja be mára hogyan változtak meg Szeged különböző pontjai:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.