Szeged

Eladták a szikvíztörténeti gyűjteményt - alig marad valami a Szent István téri víztoronyban

Eladták a szikvíztörténeti gyűjteményt - alig marad valami a Szent István téri víztoronyban

18 év után új helyre kerül

Kovács György
2024. július 11., csütörtök
Eladták a szikvíztörténeti gyűjteményt - alig marad valami a Szent István téri víztoronyban

Elköltözött a Szódatörténeti kiállítás a Szent István téri víztoronyból - jelentette be a Szegedi Vízmű Zrt., azt azonban nem közölték, hol lesz újra megtekinthető.

 

A Szent István téri víztorony adott otthont Bánffi István, szegedi szikvízkészítő magángyűjteményének 2006. és 2024. között. Európa egyik első „szódamúzeumának” kiállítási anyaga felölelte a szikvíz történetét a feltalálótól, Jedlik Ányostól napjainkig. 

Bemutatásra kerültek gyönyörű szódásüvegek, plakátok, dokumentumok, szikvízkészítő gépek, a szikvízkészítés során használt eszközök, illetve az, hogy hogyan jelenik meg ez az ital kultúránkban, és hogyan vált gasztronómiánk szerves részévé.

A Bánffi&Bánffi Kft. tulajdonában lévő szikvíztörténeti gyűjtemény – melynek a Szent István téri víztoronyban lévő kiállítás is része – eladásra került.

A kiállított tárgyak egy részét (szódásüvegeket, eszközöket) elszállították, a plakátok, dokumentumok, valamint a szódakészítő gép maradt a víztoronyban, ezek – szegedi palackokkal, üvegekkel együtt – továbbra is megtekinthetőek lesznek.

Bár a különleges és páratlan ipartörténeti gyűjtemény új helyre költözött, jó szívvel gondolunk az elmúlt közel 20 évre, és büszkék vagyunk rá, hogy méltó helye volt nálunk a kiállításnak, maradandó élményt nyújtva a víztorony sokezer látogatójának

- írta a Szegedi Vízmű Zrt..

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.