Szeged

Utoljára ült össze a '19-ben megválasztott képviselő-testület

Utoljára ült össze a '19-ben megválasztott képviselő-testület

Több dologról is döntöttek a képviselők

Kovács György
2024. június 28., péntek
Utoljára ült össze a '19-ben megválasztott képviselő-testület

A mai napon megtartotta Szeged városa a választások utáni első közgyűlést, azonban még nem az új testülettel lett megtartva, ugyanis a 2019-ben megválasztottak mandátuma még tart. A június 9-én megválasztott képviselők október 1-én tartják meg alakuló közgyűlésüket.

Fotó: Gémes Sándor/DM.

 

A nyár első közgyűlése a pedagógus életműdíjak átadásával kezdődött, amelyet Mező Tamás Zsolt, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium nyugalmazott kémia-fizika szakos tanára, Tóthné Lengyel Mária, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola nyugalmazott matematika-kémia szakos tanára, és Vörös Lászlóné, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága nyugalmazott tagintézmény-vezetője vehetett át.

A díjazott pedagógusokat óvodás gyerekek ünnepi műsorral köszöntötték. Kunráth Aliz dél-alföldi népdalcsokrot énekelt, Nacsa Olívia Gazdag Erzsi Pitypang című versét, Nacsa Ella pedig B. Habarics Kitti Óvó néni varázsol című verset szavalta. Végül Tari Georgina furulyázott, a Green sleeves című dalt játszotta el.

A megszokottól ellentétben a közgyűlésen komolyabb vita nem volt. Első napirendi pontban a költségvetés sokadig módosítását vitatták meg, amelyen most éppen azért kellett változtatni, mert egyes városi intézmények támogatást kapnak, valamint az SZKT-ra több pénzt kell fordítani és az útjavításokra is.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy koncessziós pályázatot ír ki a szegedi önkormányzat a város víziközmű-rendszerének üzemeltetésére, a sikeres jelentkező 2025. január 1-jétől 15 éven át nyújthat ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást.

A képviselőtestület megszavazta azt is, hogy bővítsék négy fővel a kiskundorozsmai bölcsődét, mivel az elmúlt években folyamatosan telt házzal működött az eddig 48 férőhelyes bölcsőde. A napirendi pont megvitatásából kiderült az is, hogy a tavalyi beiratkozási időszakban sokkal többen jelentkeztek, mint amennyi kisgyereket tudott fogadni az intézmény.

Döntöttek arról is, hogy emlékművet állítanak Szeged egykori főrabbijának, Lőw Lipótnak és Lőw Immánuelnek a nevüket viselő parkban. Az emlékmű tervezésével Székó Gábor szobrászművészt bízta meg az önkormányzat. Az alkotás süttői mészkőből készül. Az emlékművet a tervek szerint ősszel avatják fel a Holokauszt 80 programsorozat keretében. Ekkor a két rabbi életét és munkásságát bemutató konferenciát is szerveznek.
 

A baloldali városvezetés megszavazta a parkolózóna bővítését is. Rövidesen fizetni kell a parkolásért az Alsó kikötő sor Herke utca és a szennyvízátemelő telep közötti szakaszán. Az önkormányzati érvelés szerint, ezt az ott lakók kérték.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.