Szeged

Tegyük félre a pálinkát és a pörköltöt - kisokos kánikulára

Tegyük félre a pálinkát és a pörköltöt - kisokos kánikulára

A trópusi hőségben mindenre és mindenkire jobban kell figyelni

Kibédi Péter
2024. június 21., péntek
Tegyük félre a pálinkát és a pörköltöt - kisokos kánikulára

Az év eddigi legmelegebb napja a mai és a szombat sem ígér jelentős enyhülést. Nem árt, ha az idei első kánikula idején tudatosítjuk magunkba, mire kell figyelni a trópusi hőség idején.

Éget a nap, izzik a levegő

 

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére szombat 24:00 óráig. Az ország nagyvárosai közül Szegeden van a legmelegebb, az emberi szervezetet megterhelő kánikulában fontos, hogy jobban figyeljünk magunkra.

A hőségriasztás fokozatai

  • Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.
  • Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja.
  • A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

 

Veszélyes a pörkölt és a pálinka

A szakemberek tapasztalata szerint a hőség idején csak kevesen fogadják meg a tanácsokat, ez pedig sokszor nagyobb bajhoz vezet. Pedig kis odafigyeléssel átvészelhető a trópusi hőség.

Nem szabadna nehéz ételeket enni ebben a hőségben, illetve csak vizet lehetne inni tisztán, vagy hígított gyümölcslevet maximum. 

A kávé is tiltva van, ugyanis csak elvonja a vizet a szervezettől.

A nyáron népszerű bográcsozás még az esti órákban is veszélyes, egy szép adag pörkölt hosszú időre kiütheti az embert. Érdemes könnyű, kevés fűszerrel elkészített ételeket fogyasztani.

A hideg, de nem jegesre hűtött vízzel a legjobb a szomjat oldani, vagy ha valaki ízesített innivalót kíván, akkor érdemes a gyümölcsleveket felhígítani vízzel. A kávé is tiltva van, ugyanis csak elvonja a vizet a szervezettől. Az alkoholfogyasztás sem ajánlott, a pálinka, a pörkölthöz hasonlóan, kimondottan káros a kánikulában. 

Bár csábító a hideg fröccs, vagy a hideg sör ebben az időben, de ezeket is érdemes kerülni, vagy a fogyasztásukat minimalizálni.

Külön figyeljünk az idősekre

Az idősek a leginkább veszélyeztetettek ebben a melegben, ők sok gyógyszert is szednek, amelyek a melegben másképp szívódnak fel, főleg ha vízhajtót is szednek, ezért érdemes az orvosikkal egyeztetni. Érdemes előre kikészíteni a napi elfogyasztásra ajánlott folyadékmennyiséget, hogy ne feledkezzenek meg róla. Fontos, hogy ebben a melegben a megszokottnál is többször érdeklődjünk hogylétük felől, figyeljünk arra, hogy idős hozzátartozóink lakásában legyen kellően hűvös és árnyékos helység, ahol a legmelegebb napszakokban is el tudnak húzódni.

 

Szellőztetés, légkondi és ventilátor

A szakemberek fontosnak külön hangsúlyozzák, hogy az éjszakai szellőztetés semmiképpen se maradjon el. Az esti hőmérséklet sem alacsony, általában 20 fok körüli, de kell az átmozgatás a benti állott levegőnek.

A légkondicionáló berendezések ma már majdnem minden háztartásban segítséget adnak a kánikula átvészelésére. Fontos, hogy a berendezések ki legyenek takarítva, mielőtt először bekapcsoljuk. 

Arra is oda kell figyelni, hogy bármennyire csábító egy „jéghideg” szoba, a kellemes, szobahőmérsékletet kell beállítani. 

Ha a forróságból a jéghideg szobába érkezünk, egy pillanat megfázhatunk, tüdőgyulladást kaphatunk.

A ventilátorok esetében érdemes elkerülni, hogy közvetlen a testre, fejre legyen irányítva az eszköz. A huzat fejfájást, fül- és szemgyulladást okozhat. Érdemes úgy beállítani, hogy abban a helyiségben, ahol tartózkodunk, kellemesen forgassa át a levegőt.

Házi kedvenceinkre is jobban kell figyelni

Az extrém magas hőmérséklettel járó időjárási körülmények idején arra kéri az állattartókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak háziállataik és a környezetükben élő állatok védelmére. az állattartó kötelessége, hogy az állatok számára elegendő mennyiségű friss ivóvizet biztosítson. Elengedhetetlen az árnyékos és megfelelő légmozgású hely kialakítása az állatok számára, ahol megvédhetik magukat a tűző naptól. Ez megvalósítható akár fák árnyékában vagy árnyékoló eszközök használatával is. Érdemes kerülni a magas hőmérséklet ideje alatt a sétát, hiszen ez a hőgután túl akár égési sérüléseket is okozhat az állatnak. Megoldást jelenthet a kora reggeli és késő esti mozgatás.

 

Könnyed nyári öltözet és sapka

Ha mégis utcára kell valakinek mennie, akkor könnyed, nyári öltözet az ajánlott. A ruha lehetőleg ne legyen testhez simuló, szellős legyen és lehetőleg világos árnyalatú, ami kevésbé szívja a napot. A napon tartózkodás esetén pillanatok alatt napszúrást lehet kapni, ezért érdemes egy könnyed kalap, például szalmakalap, vagy nyári sapka viselése. Ez utóbbi a strandokon is fontos viselet.

Ha utcára megyünk, akkor időről időre érdemes árnyékba, vagy hűtött helyre menni és megpihenve folytatni utunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.