Szeged

Emlékezés a holokauszt áldozataira

Emlékezés a holokauszt áldozataira

Idén is megemlékezett a Szegedi Zsidó Hitközség a holokauszt áldozatairól, akiket 1944. június 25-én kezdek elszállítani a hajdani, szegedi téglagyár területén kialakított gyűjtőtáborból.

Márton Andrea
2024. június 23., vasárnap
Fotó: Gémes Sándor/DM
Emlékezés a holokauszt áldozataira

A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek vasárnap az egykori téglagyári gettónál és a zsinagógában rendezett gyászistentiszteleten.

Fotó: Gémes Sándor/DM. 

 

 

A gyászistentiszteletet megelőzően koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a hajdani szegedi téglagyári gettó bejáratánál emelt Holokauszt-emlékoszlopnál. Az egykori gyárterületen kialakított gyűjtőtáborban 1944 júniusában kilencezer embert zsúfoltak össze Szegedről és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról. A táborból június 25. és 28. között három vonat indult Strasshofba és Auschwitzba. A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából 2091 ember vált a holokauszt áldozatává, további 612-en a munkaszolgálat során vesztették életüket.

 

A mártírok

Szegeden a gettósításra vonatkozó polgármesteri rendeletet 1944. május 17-én adták ki. A zsidók nem hagyhatták el a számukra kijelölt területet, és semmiféle kapcsolatot nem létesíthettek a külvilággal. A zsúfoltságot, az egészségügyi kellékek hiányát és a mind rosszabb élelmezési helyzetet súlyosbította, hogy megszakították a gettó áram- és gázellátását.
A városban már hetekkel korábban gyűjtőtábort jelöltek ki – a Pick szalámigyár egyik sertésóljában, valamint a kis zsinagógában – mintegy 2200 délvidéki, elsősorban adai, magyarkanizsai és zentai zsidó számára. Őket Bajára szállították, majd valamennyiüket Auschwitzba deportálták május végén.
Júniusban a Szegeden és a térségben élő minden zsidót a szegedi téglagyár területére zsúfoltak. Az egykori gyár területén kialakított gyűjtőtáborban kilencezer ember érkezett a városból és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról.
A gyűjtőtáborból június 25. és 28. között három vonat indult Auschwitzba és a Bécs melletti Strasshofba. A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából több mint kétezer ember vált a holokauszt áldozatává, több mint hatszázan pedig a munkaszolgálat során vesztették életüket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.