Szeged

Négyen kapták meg idén a Vedres István-díjat

Négyen kapták meg idén a Vedres István-díjat

A mesterséges intelligenciáról és a digitalizáció fejlődéséről szólt a XV. Nemzetközi Építésügyi Konferencia.

2024. május 31., péntek
Négyen kapták meg idén a Vedres István-díjat

Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Építésügyi Konferenciát a vármegyeszékhelyen május 31-én a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamara a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamarával, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával, az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Irodájával és a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesülettel együttműködve.

 

Mivel az idei évet jelentősen meghatározza a mesterséges intelligencia és a digitalizáció fejlődése, így a konferencia főként arról szólt, hogy mindez hogyan segíti az építőipart és a mérnöki munkát, hogyan lehet ezek által növelni a hatékonyságot és az árbevételt, kiküszöbölni a hibákat vagy a munkafolyamatokat leegyszerűsíteni.

Schulcz Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara elnöke köszöntőjében elmondta, a konferencia jó lehetőség arra, hogy rendszerezzék tudásukat és feltérképezzék a lehetőségeiket az ágazat képviselői, valamint felkészüljenek arra a versenyre, amit vélhetően fel kell venniük hamarosan a nyugat-európai építőipari vállalatokkal. Ugyanakkor rámutatott, az építész szakma egyrészt művészet, egyrészt mérnöki tevékenység, a művészet azonban nem algoritmizálható. Ezért is nagyon érdekes, hogy a művészeti irányt, az értékeket hogyan tudják megőrizni a digitalizációs rendszerben úgy, hogy közben építészként ki tudjanak bontakozni. Ilyen szemmel is érdemes a konferenciát hallgatni - jegyezte meg az elnök.

Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt a pénteki eseményen, hogy a vármegyei vállalkozásoknál nagyon gyerekcipőben jár még a digitalizáció. Hozzátette, ezért minden olyan cégnek, amely életben akar maradni, érdemes figyelembe vennie a kamara által megalkotott jövőkép egyik legfontosabb gondolatát: minden olyan vállalkozásnak, amely legalább 50 főt foglalkoztat, el kell jutnia záros határidőn belül oda, hogy alkalmazzon egy robotot. Megjegyezte, ettől még igen messze áll a vármegye, pedig ez a jövő, a hatékonyság és a termelékenység növelésére is a digitalizáció és a robotizáció jelenti a megoldást. 

Nemesi Pál, az iparkamara volt elnöke, a FERROÉP Zrt. tulajdonosa is szólt a jelenlévőkhöz, főként az építési projektek tervezésére és megvalósítására létrehozott szoftver alapú módszerről, a BIM-ről, melynek társadalmasítása véleménye szerint kiemelt fontosságú az ágazatban a létesítmények megvalósítását illetően, de a tervezhetőség és a beruházások szempontjából is órási segítséget ad. Szólt az ágazatot érintő törvénymódosításokról is, többek közt a Költséginformációs Rendszer nyitásáról, mely által már a tervezés során jól megbecsülhető lesz a beruházás költségigénye, nem lesz szükség arra, hogy indikatív árajánlatokon és közbeszerzési eljárásokon keresztül jussanak információkhoz a piac kapcsán.

A programon üdvözölte még a jelenlévőket Nagy Imre, a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület elnöke is, aki szerint sok lehetőség van a mesterséges intelligenciában, de azt csak eszközként érdemes használni, valamint Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere is, aki szerint nagyszerű, hogy már tizenötödik alkalommal gyűltek össze információcserére és tudásmegosztásre az építészek, akik hozzáadnak a közösség munkájához, a mindennapi életünkhöz, valamint Szeged városképéhez is.

 

A köszöntők után a Vedres István-díj átadása következett, mellyel az alapító szervezetek évről évre a megbecsülésüket fejezik ki a kiemelkedő előd, Vedres István iránt, valamint így ismerik el a kortárs mérnökök és építészek legjobbjainak munkásságát, szakmai érdemeit, Vedres szellemi örökségének méltó képviseletét. Az elismerést idén Balogh László Árpád okleveles építészmérnök, a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara tagja,  Csenke Zoltánné okleveles vegyész, a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamara  elnökségi tagja, Széphegyi László építészmérnök, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület alapító tagja és Szögi László okleveles építőmesteri szakmérnök, a Szögi Építőipari Fővállalkozási és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője vehette át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.