Szeged

Rendkívüli ajándékot hozott Szegedre Karikó Katalin +galéria +videó

Rendkívüli ajándékot hozott Szegedre Karikó Katalin +galéria +videó

A Nobel-díj másolatát adományozta egykori alma materének, a díjért kapott pénzösszeggel kiváló oktatókat és diákokat támogat a biokémikus

Kibédi Péter
2024. április 16., kedd
Fotó: szegedma
Rendkívüli ajándékot hozott Szegedre Karikó Katalin +galéria +videó

Kiállítás nyílt a TIK-ben, amely Karikó Katalin életútját és munkásságát mutatja be. A megnyitón a biokémikus tudós helyzete el a tárlat központi vitrinjében a Nobel-díj hiteles másolatát, amit az SZTE-nek alapított. Karikó Katalin a díjjal járó pénzösszeget is az egyetemnek ajánlotta fel.

Karikó Katalin azt szeretné, ha az egyetem diákjait oktatóit arra inspirálná a kiállított Nobel-díj, hogy jobbak és jobbak legyenek (Fotók, videók: Márton Andrea, Kibédi Péter)

 

Ahogy azt megírtuk, a Nobel-díj átadó után kedden először látogatott Szegedre Karikó Katalin. A magyar tudós az SZTE díszülésén fényképes élménybeszámolót tartott a decemberi, stockholmi díjátadóról. Ez már csak azért is rendkívüli volt, mert rengeteg kulisszatitkot ismerhettek meg a jelenlevők a Nobel-hét eseményeiről, ráadásul mindezt Karikó Katalin utánozhatatlan, finom humorral átszőtt, fényképes előadásában.

 

Karikó Katalin itt jelentette be, hogy a Nobel-díjért kapott 11 millió svéd koronát, ami mostani árfolyamon körülbelül 385 millió forint, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel, mint fogalmazott: „át is utaltam már a pénzt”. Elmondta, hogy a pénzből az egyetem a kiváló tanárai és diákjai részesülnek majd.

 

Rovó László, az SZTE rektora az ünnepségen kiemelte, hogy a koronavírus elleni vakcinával az orvosok olyan eszközt kaptak a kezükbe, amellyel hatékonyan vehették fel a küzdelmet a pandémiával. Az oltóanyag létrehozását megalapozó, és a Nobel-díjjal elismert felfedezés pedig a következő évtizedekben hatalmas változásokat hoz az egészségügyben, mert új, az életminőséget nagyban javító kezelések jelenhetnek meg.

Laborköpenyt kapott Karikó Katalin

Rovó László egy egyetemi laborköpenyt ajándékozott Karikó Katalinnak. Mint mondta, az egyetem kutatóprofesszora ezt hamarosan használni is fogja, hiszen tavaly óta saját dolgozószobája van Szegeden, ugyanaz, amely egykor Szent-Györgyi Alberté volt. A biokémikus örömmel fogadta az ajándékot, mert mint mondta, volt olyan időszak a munkája során, amikor olyan feszes költségvetés mellett kutattak, hogy köpenyre, vagy védőfelszerelésre csak alig tudtak pénzt fordítani.

Az újabb látogatására időzítve nyílt meg a Tanulmányi és Információs Központ (TIK) állandó kiállítása, amely Karikó Katalin életútját, munkásságát mutatja be Kisújszállástól, Szegeden át a Nobel díjig. A tárlatban több rendkívüli és egyedi tárgy, például a tudósnő középiskolai biológia füzete, egyetemi leckefüzete és doktori disszertációja is helyet kapott. A központi üvegvitrinbe a Nobel-díj másolatát Karikó Katalin helyezte el, amit az SZTE-nek adományozott.

Itt tudja végignézni a kiállítás megnyitóját:

 

A kutató a tárlat megnyitóján a hallgatókhoz is szólt, azt mondta: bízik benne, hogy a kiállított díj, illetve az adománya révén létrehozott támogatás arra inspirálja az oktatókat és a hallgatókat, hogy a legjobbak legyenek. Mint mondta, tervei szerint az általa alapított díjat minden évben egy-egy oktató-kutató, illetve egy hallgató kapja majd meg, az elismeréseket pedig személyesen szeretné átadni.

 

Sajtótájékoztatóján Karikó Katalin azt mondta, hogy az elmúlt három évben ideje nagy részét reptereken, repülőkön töltötte, olyan városokban járt, amelyekből semmit sem látott. A jövőben azonban a munkájára akar koncentrálni.

Évek múlva is véd a ráktól a csodaszer, amely Karikó Katalin szabadalmára épül. A BioNTechnek a Nobel-díjas Karikó Katalin és Drew Weissman által kifejlesztett mRNS-technológiára épülő vakcinája a hasnyálmirigyrákkal műtött betegeknél még három évvel a kezelés után is mérsékli a visszaesés kockázatát. A BioNTech két év múlva kezdi ontani a rákgyógyszereket.

Hangsúlyozta, módosított mRNS-t készíteni nagyon olcsó és gyors. Jelenleg is több mint 250, az mRNS-technológiát alkalmazó klinikai teszt folyik világszerte. A legelőrehaladottabbak a vírusokkal szembeni oltóanyagok, így fejlesztenek vakcinát az influenza, a HIV vagy a majomhimlő ellen, de olyan baktérium vagy parazita okozta betegségek megelőzésére is, mint a tbc, illetve a malária. Ígéretesek azok az eljárások, amelyek több, tumorban jelen lévő antigén felhasználásával készítenének vakcinát, illetve azok az egyénre szabott eljárások, amelyek egy adott páciensen segítenének elkerülni a daganat kiújulását hasnyálmirigyrák vagy melanoma esetében, de keresik a megoldást a földimogyoró- vagy a poratkaallergia kezelésére is.

Itt tudja végignézni Karikó Katalin sajtótájékoztatóját:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.