Szeged

Művészeti mecenatúra Szegeden

Művészeti mecenatúra Szegeden

2024. április 2., kedd
Művészeti mecenatúra Szegeden

A Sófi Alapítvány és az Art is Business közös kétnapos eseményt szervez művészetek és mecenatúra témában Szegeden.


 

Sófi József 2023 decemberben elnyerte a rangos Art is Business díjat művészeti mecénás kategóriában a szegedi művészeti tehetségeknek nyújtott több, mint húsz éves támogatásáért. Ezt az örömet és a koronavírus az Alapítvány 20 éves jubileumát ünnepli Szeged egy két napos rendezvénnyel és a legkiválóbb Sófi ösztöndíjas művészek részvételével. Koncert, kiállítás és egy egész napos program várja az érdeklődőket az Art is Business Egyesület (Budapest), az SZTE Sófi Alapítvány és Szives Márton ütőhangszeres művész által közösen szervezett Szegedi Összművészeti Fesztiválon, amely 2024. május 10–28. között kerül megrendezésre. Céljuk, hogy a lehetőséget és jó példát nyújtsanak a térségi céges és művészeti szereplők együttműködésének és a hazai céges mecenatúra felépülésének. 


 

Május 10-én, pénteken 19 órakor a Sófi-ösztöndíjasok ünnepi koncertjével várják a meghívottakat és az érdeklődőket a Fricsay-teremben. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar felújított koncerttermében a színes koncerten Sófi Alapítvány mára országosan elismert zenészei lépnek fel. Szives Márton és Mucsi Gergő Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasai, ütőhangszeres művészek a marimba-irodalom vérpezsdítő műveivel érkeznek. Kalmár Zoltán harsonaművész Dubrovay László szólójával lép színpadra, míg a Solis Consort régizenei együttes történetet mesél el: kasztíliai udvarokba látogatunk, s meghallgatjuk, hogy ott milyen mindennapi intrikákról pletykáltak négyszáz évvel ezelőtt.


 

Május 11-én, szombaton egy egész napos programra kalauzol el minket Balogh Máté és az Art is Business csapata: városi séta nyolc megállóval, kiállítással és kerekasztalbeszélgetéssel. Az Összművészeti Fesztivál célja a művészeti élet és az üzleti szféra együttműködésének elősegítése a művészek támogatása érdekében. Budapesti és szegedi üzletemberek, mecénások lesznek a fesztivál vendégei, amelyre szeretettel várják a művészeket és minden érdeklődőt.


 

A 11 órakor induló sétán bepillanthatunk a Szegedi Nemzeti Színház, Szegedi Szimfonikus Zenekar, REÖK-palota, SZTE Rektori Épület, a Szegedi Szabadtéri Játékok és az SZTE BBMK működése mögé. 14:00-kor a Sófi Alapítvány képzőművészeti támogatottjai kiállítását nyitja meg dr. Nátyi Róbert, az SZTE BBMK dékánja. A tárlat május 28-ig nyitva áll a közönség előtt. A megnyitót követően 16 órától kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét a meghívott művészeti és céges vezetőkkel. Az esemény témája a művészeti élet és az üzleti szféra együttműködése, a művészek támogatása, valamint a személyes kapcsolatok kialakítása.

Fotó: Balint Hrotko.                                

 

Bíztatni kell a zenészeket és a for profit szférát az együttműködésre. Itthon még gyerekcipőben jár a mecenatúra, pedig mindenhol lelkesen támogatják a magyar művészeteket. Csak egymásra kell találnia művésznek és támogatónak, s erre ez az esemény tökéletes!

 – fogalmazott Szives Márton, aki az esemény művészeti pitch-ét is fogja tartani.


 

A május 10-i koncert ingyenes, míg a május 11-i eseményre az Art is Business holnapján lehet regisztrálni. A szervezők minden érdeklődőt, művészt és leendő mecénást szeretettel várnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.