Szeged

Bemutatjuk Szeged legösszetettebb szakképző intézményét

Bemutatjuk Szeged legösszetettebb szakképző intézményét

Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola: Rugalmasság, befogadás, elköteleződés.

Márton Andrea
2024. április 9., kedd
Bemutatjuk Szeged legösszetettebb szakképző intézményét

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok. Új sorozatunk következő részében a Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskoláját mutatjuk be.


 

A Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola azoknak a fiataloknak a képzését vállalja fel, akik a hagyományos iskolarendszerben nem boldogultak. Céljuk, hogy a tanulók az alapfokú iskolai tanulmányaikat befejezzék, és teljes értékű szakmai végzettséget szerezzenek az iskola által felkínált szakmákban, vagy más szakképző iskolában folytathassák tanulmányaikat.

Az intézmény széles eszközparkja lehetőséget ad arra, hogy a szakmai és gyakorlati ismeretek saját tanműhelyeikben és külső partnereiknél szerezhessék meg a tanulók, ami előnyt jelent a jövőbeli karrierépítésében.

Nem csak oktatás, hanem a közösségépítés is kiemelkedően fontos. Változatos tanórán kívüli programokkal és eseményekkel támogatják a diákok személyes és szakmai fejlődését.

 

Az iskola közösségében a tanulók számára lehetőség lesz olyan szakmai tudás megszerzésére, amellyel sikeresen elhelyezkedhetnek vállalatoknál, vállalkozásoknál, esetleg saját céget alapítva valósíthatják meg álmaikat. Kis csoportokban, egyéni foglalkozásokon személyre szabott módszerekkel, sok-sok játékkal, rendezvénnyel és közösségi programokkal könnyítik meg a tanulás folyamatát.

„Hozd ki magadból a legjobbat!” szellemében ösztönzik az önkifejezést és az új kihívások vállalását.


 

Tanműhelyeikben ismerkedhetnek meg a szakmák rejtelmeivel, a Fa- és bútoripar, Gépészet, Építőipar, Kreatív, Mezőgazdaság és erdészet, Szociális ágazatokban és a kereskedelem területein. Az intézmény törekszik arra, hogy a legkorszerűbb informatikai eszközök, rendszerek használatával a gyakorlati alkalmazásra fektetve a hangsúlyt, jó hangulatban és összetartó közösségben biztosítsák az élményszerű tanulás légkörét.


 

Iskola célja


Fő célja azoknak a fiataloknak a képzése, akik más intézményekben nem tudták befejezni a tanulmányaikat, kimaradtak az iskolából, illetve nem sikerült szakképesítést szerezniük, vagy olyan hiányszakmát szeretnének tanulni, ami a munkaerőpiacon keresett.


 

A szakképző iskolában három év alatt számos szakmát sajátíthatnak el a tanulók, köztük az Asztalos, az Épület- és szerkezetlakatos, a Divatszabó, a Gyermek- és ifjúsági felügyelő, a Szociális ápoló és gondozó, valamint a Kertész szakmát. A diákok ösztöndíjat kapnak, amely a szakképző iskolai képzés 9. évfolyamán tanulók számára havi 16.000 forint.

A tanulók az elmúlt években országos szakmai versenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el.


 

Szakiskolai képzések


 

A szakiskolai képzéseken a diákok egyéves előkészítő évfolyamot követően két év alatt részszakképesítést szereznek. A szakiskolai képzésekre sajátos nevelési igényű tanulók jelentkezhetnek, akik a pályaorientációs és szakmai előkészítő képzés után választhatnak Bolti előkészítő és a Számítógépes adatrögzítő részszakmák közül A szakiskolai előkészítő évfolyamot elvégzett sajátos nevelési igényű tanulók számára Asztalosipari szerelő, Bolti előkészítő, Élelmiszer-eladó, Lakástextil-készítő, Parkgondozó, Számítógépes adatrögzítő részszakmákat hirdetnek.


 

Dobbantó program


 

Felzárkóztató képzés azon 15 életévüket betöltött, alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkező tanulók részére, akik már nem folytathatják tanulmányaikat általános iskolában. A tanulók a program elvégzése után tanulmányaikat a Műhelyiskolai képzésben folytatják, ahol további 6-24 hónap alatt részszakmát és alapfokú iskolai végzettséget szerezhetnek. A Dobbantó programban nagy hangsúlyt kap az alapkompetenciák fejlesztése, a szociális készségek fejlesztése, a szakmaismeret és a pályaorientáció. A program folyamatos mentori támogatással hozzájárul a tanuló személyes és társas kompetenciáinak fejlesztéséhez és rugalmas tanulási utat biztosít. Amennyiben a tanuló képességei, motivációja, tudása lehetővé teszi, akár már 8 hét után a Műhelyiskolában folytathatja tanulmányait.


 

Műhelyiskola


 

Az általános iskolai végzettséggel rendelkező, vagy Dobbantó programot elvégzett fiatalok számára választható képzés, mely során piacképes részszakmát szerezhet a tanuló. A képzésben havi 16.000 forint ösztöndíjban részesülnek a diákok, a szakmai gyakorlati óráik egy része vállalati partnernél, külső képzőhelyen valósul meg.

 

A Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola képzéseiről ide – www.jaiszeged.hu - kattintva talál bővebb információt.

Ha szeretnél piacképes szakmát elsajátítani, akkor biztosan itt a helyed!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.