Szeged

A BYD beruházás csak észszerű gazdaságpolitikával hozhat változást

A BYD beruházás csak észszerű gazdaságpolitikával hozhat változást

A jelenlegi városvezetésnek sem gyakorlata, sem víziója nincs a bevételek helyes elköltésére.

Kibédi Péter
2024. március 9., szombat
A BYD beruházás csak észszerű gazdaságpolitikával hozhat változást

December végén jelentették be a BYD cég érkezését Szegedre. A beruházás talán most még felfoghatatlan mértékű változást hoz a városban. Ahhoz, hogy Szeged nyerjen és a beérkező pénz valóban a fejlődést hozza magával szemléletváltásra van szükség Szeged gazdaságpolitikájában.

Ilyen, és ehhez hasonló autók épülnek a jövőben Szegeden

 

A BYD beruházása hatalmas, talán még nem minden elemében látható teljesen és szinte felfoghatatlan mértékű fejlődést hozhat Szeged és térsége életében. Orbán Viktor miniszterelnök a kínai cég vezetőivel folytatott megbeszélések után határozottan kijelentette, a kormány szándéka az, hogy a BYD-beruházás pozitív hatásait a Szegeden élők is érezhessék.

Ehhez azonban a beruházás generálta forrásokat célirányosan, átgondolt gazdasági stratégiával kell felhasználni. Az ipari beruházásokat kerülő szegedi város vezetőségének ebben sem gyakorlata nincs, de az elmúlt évek gazdasági adataiból kiindulva komolyabb víziója sincs. Szeged iparűzési adója a magyar nagyvárosok rangsorának végén kullog.

„A 2011 és 2021 közötti időszakban 7 milliárdról mindösszesen 9,3 milliárdra nőtt az iparűzési adó, míg Miskolc, Kecskemét és Debrecen is profitálni tudott az ország és a gazdaság fellendüléséből Szegeden ennek nyomát sem látni”

- mutatott rá a Szeged Választ podcast adásában Fülöp László, egy a Világgazdaságban megjelent cikk nyomán.

A Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltje azt is elmondta, hogy mi kell ahhoz, hogy a városba érkező források Szeged ugrásszerű fejlődését hozzák.

 „Nem politikai jellegű, hanem inkább gazdasági fejjel, vállalkozói fejjel kell gondolkodni, mert valljuk meg őszintén, ha gazdaság működik, akkor minden működik, ha a gazdaság nem működik, akkor semmi nem működik”

- fejtette ki Fülöp László.

A polgármesterjelölt kitért arra is, hogy már belátható időn belül fejlődhet Szeged, így felgyorsulhat a harmadik híd építése, fejlődhet a város és környékének úthálózata, de a Szeged-Budapest vasútvonalon is változásokat hozhat a BYD beruházás.

A podcast beszélgetésben erről részletesen is beszélt Fülöp László, ezt itt hallgathatja meg.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.